Festivalul International de Psihanaliza si Film, editia 2015


Cand: 10 Dec - 13 Dec 2015
0
851

Cinematografia şi mecanismele inconştientului se întâlnesc la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film, care va avea loc între 10 şi 13 decembrie 2015, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti. Editia din anul acesta aduce filme prezentate în cadrul marilor festivaluri – Spotlight , Tangerines – dar şi câteva scurtmetraje sau experimente vizuale suprarealiste. La finalul proiecţiilor vor urma discuţii moderate de către criticul de film şi directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanalişti, regizori, producători, actori şi critici de film.

 

Programul festivalului:

JOI, 10 DECEMBRIE

 18.00 SCURTMETRAJ

SPLITTING HAIRS
UK- 2014, 20 min
Regie: Nathalie Abbott

ÎNCHIRIEZ MANSARDĂ. ROG SERIOZITATE
România- 2015, 14 min
Regie: Sorin Tănase

THE CHACARRON HORSE
România- 2014, 3 min
Regie:  Claudiu Iordache  

20.00 LOLO
Franța- 2015, 90 min
Regie: Julie Delpy
Distribuţie: Julie Delpy, Danny Boon

VINERI, 11 DECEMBRIE

14.00 METROPOLIS
Germania- 1927, 118 min
Regie: Fritz Lang
Distribuţie: Brigitte Helm, Alfred Abel

Versiunea prezentată în cadrul Festivalului este cea „reconstruită şi restaurată”, variantă care a devenit disponibilă publicului larg în anul 2010, după ce, în 2008, un curator al Museo del Cine din Buenos Aires a descoperit aproape 25 de minute de peliculă de 16mm filmată de Lang. Aceste părţi din film, filmate de Lang, nu au apărut în versiunea filmului editată de Paramount și lansată apoi în Statele Unite la nici 2 luni după premiera oficială de la Berlin, din ianuarie 1927. Cei aproape 1000 de metri de peliculă tăiată de Studio din „director’s cut” au rămas așadar pierduți mai mult de 80 de ani.

 17.00 POP-UP
Australia- România- 2015, 90 min
Regie: Stuart McBratney
Distribuţie: Greg Powell, Clara Vodă, Maria Ploae, Laura Vasiliu
Filmul, o comedie cu accente dramatice, urmărește trei poveşti care se întrepătrund, cea a unui tată şomer, a unei imigrante din România și a unui director de teatru care urmăreşte răzbunarea asupra unui critic.

20.00 SPOTLIGHT
SUA- 2015, 128 min
Regie: Tom McCarthy
Distribuţie: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber

Filmul urmăreşte investigaţia făcută de un grup de jurnalişti de la ziarul The Boston Globe, între anii 2001 și 2003, care a vizat deconspirarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor din cadrul Bisericii Catolice. Această investigaie, cunoscută sub numele deSpotlight, s-a concentrat iniţial asupra bisericilor din statul Massachusetts. În următorii ani, s-a dovedit însă că acest demers jurnalistic a condus la alte mii de dezvăluiri ale victimelor abuzului sexual în biserici, nu doar în Statele Unite dar şi în Irlanda, Canada sau Australia, provocând un imens scandal în cadrul Bisericii Catolice.
Prezentat în afara competiţiei în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia 2015.
 

SâMBăTă, 12 DECEMBRIE

11.00 TOTO, COCOŞELUL CEL VITEAZ
Mexic– 2015, 98 min
Regie: Gabriel Riva Palacio Alatriste, Rodolfo Riva Palacio Alatriste

Toto are aspiraţii înalte, care trec dincolo de a cânta în fiecare dimineaţă pentru a trezi animalele de la fermă. El visează să ajungă mare campion de lupte în arena din sat, iar destinul va face ca dorinţa să i se împlinească într-un mod neaşteptat.

16.00 SPECTACOL: PUZZLE SUPRAREALIST
Spectacol prezentat de Foley’Ala, trupă născută în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor.

Alin Zăbrăuţeanu – sound artist: compoziţie, multimedia
Marian „Rufi” Cîtu – sound artist: multimedia, live processing
Alexandra Andrieş – visual artist, percuţii, voce
Radu Rădescu – efecte, percuţii de culoare, selecţie texte
Invitat: Irina-Margareta Nistor – lectură texte

Spectacolul de film şi muzică de tip puzzle suprarealist propune un experiment cvasi-improvizat de reconstruire a coloanei sonore pentru trei filme-reper ale avangardismului european în cinema: Ballet mécanique (1924), regia Fernand Léger & Dudley Murphy, Un chien andalou (1929), regia Luis Buñuel, scenariu Salvador Dalí & Luis Buñuel – cu o intervenţie psihanalitică din Spellbound (1945, regia Alfred Hitchcock), Entr’acte (1924), regia René Clair. Atmosfera este completată de efectele sonore în timp real marca Foley’Ala şi de intervenţiile în recitativ ale pasajelor extrase din schiţele scriitorului român de avangardă Urmuz, în lectura Irinei-Margareta Nistor.

18.00 MICUL PRINŢ
SUA- 2015, 108 min
Regie: Mark Osborne

20.30 CHUCK NORRIS VS COMMUNISM
Marea Britanie- România- Germania – 2015, 80 min
Regie: Ilinca Călugăreanu
Distribuţie: Irina-Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean

DUMINICA, 13 DECEMBRIE

11.00 HOTEL TRANSILVANIA 2

14.00 TANGERINES
Estonia- Rusia- Georgia- 2013, 87 min
Regie: Zaza Urushadze
Distribuţie: Lembit Ulfsak, Elmo Nuganen

Filmul spune povestea lui Ivo și a lui Markus, care aleg să rămână pe loc în satul lor din Abkhazia, Georgia dupa izbucnirea războiului din 1992, deşi ceilalţi fugiseră deja în Estonia. Tangerinesa fost scris, produs și regizat de Zaza Urushadze.
Nominalizat la Premiile Oscar și la Globurile de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină, 2015
 
17.00 LADY IN THE VAN
Marea Britanie- 2015, 104 min
Regie: Nicholas Hytner
Distribuţie: Maggie Smith, Dominic Cooper, Jim Broadbent

Lady in the Van este adaptarea pentru marele ecran semnată de Alan Bennet după piesa sa cu acelaşi nume, a cărei premieră a avut loc la Londra în 1999, cu aceeași Maggie Smith în rolul principal. Filmul spune povestea adevarată pe care Alan Bennet a trăit-o în anii ‘70, atunci când i-a permis lui Mary Shepherd să-şi parcheze rulota lângă casa sa, acolo unde aceasta a şi ramas timp de 15 ani. În toţi acesti ani, Bennet a putut afla povestea uluitoare a vieţii acestei femei și între cei doi s-a înfiripat o prietenie, în ciuda caracterului excentric și cel putin dificil al domnișoarei Shepherd.

 20.00 TRUTH
SUA- 2015, 125 min
Regie: James Vanderbilt
Distribuţie: Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid
 
Filmul urmăreşte povestea reală a scandalului de presă din 2004 în care a fost implicat canalul de ştiri CBS, în urma căruia atât prezentatorul emisiunii “60 Minutes” cât şi producătorul acesteia au fost daţi afară. Scandalul a implicat o serie de documente din anii ’70 care ar fi demonstrat existența unor nereguli în modul în care George W. Bush şi-a îndeplinit serviciul în National Air Guard. Aceste documente s-au dovedit apoi false iar CBS a fost criticat şi atacat pentru felul în care a ales să facă publice aşa-zisele informații înainte de a verifica autenticitatea lor. Este filmul de debut al regizorului Vanderbilt, o adaptare a cărţii scrise de producătorul emisiunii, Mary Mapes- Truth and Duty: The Press, the President and the Privilege of Power.

Preţul unul bilet este de 15 lei/proiecţie.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here