Festivalul International de Film Independent Anonimul 2018

0
807
Unde: Delta Dunarii (Sfantu Gheorghe)

Cand: 06 Aug - 12 Aug 2018

Între 6 şi 12 august 2018, paradisul din Delta Dunării (Sfântu Gheorghe) va fi locul unde se întâlnesc filme din toată lumea, cu ocazia celei de-a 15-a ediţii a festivalului Anonimul.

Invitatul special al ediţiei din 2018 va fi regizorul Emir Baigazin, devenit celebru prin filmul Harmony Lessons (debut), care i-a adus Ursul de Argint pentru Contribuţie Artistică Extraordinară datorită imaginii semnate de Aziz Zhambakiyev. Vei putea vedea trei creaţii semnate de Baigazin: Harmony Lessons, The Wounded Angel şi Would You Like to Stargaze?.

Festivalul va fi deschis de premiera în Romania a filmului distins cu Premiul pentru scenariu la Cannes 2018. Este vorba despre filmul 3 Faces, al celebrului regizor iranian Jafar Panahi, căruia, în 2010, autorităţile de la Teheran i-au interzis să mai regizeze filme timp de 20 de ani. De atunci, Panahi a terminat încă 4 filme, printre care şi Taxi, care a primit Ursul de Aur la Berlinale în 2015. 3 Faces te invită la o călătorie în Iranul divizat între adepţii modernizării şi cei rămaşi captivi într-o lume a cutumelor sufocante.

3 Faces (Se Rokh) – Trailer official (English subtitles) from Cannes

LYTE video

Ediţia din 2018 a festivalului include şi alte premiere. Unul dintre filmele ce vor putea fi văzute în premieră este şi câştigătorul Marelui Premiu la Cannes 2018 – BlacKkKlansman – regizat de Spike Lee. Filmul spune povestea a doi ofiţeri de poliţie care se infiltrează în Ku Kux Klan pentru a stopa influenţa membrilor săi în Colorado. Acest film va închide festivalul.

BLACKKKLANSMAN Trailer (2018)

LYTE video

Tot de la Cannes vine un film care va avea o proiecţie unică în România cu ocazia festivalului Anonimul. Este vorba despre Wildlife, care a deschis Semaine de la Critique la Cannes. Filmul este regizat de actorul Paul Dano, cunoscut datorită rolurilor din Prisoners şi Little Miss Sunshine. Wildlife are ca temă criza unui cuplu din Montana anilor ’60, văzută prin ochii fiului în vârstă de 16 ani.

Wildlife - Official Teaser I HD I IFC Films

LYTE video

Dacă nu mai ai răbdare până la premiera în cinematografe a filmului românesc premiat cu marele trofeu la Karlovy Vary – Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, în regia lui Radu Jude, atunci îl poţi vedea la Anonimul.

TRAILER „Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari” | Din 28 septembrie în cinema!

LYTE video

De filme interesante, apreciate la marile festivaluri, vei avea parte şi în secţiunile competiţionale dedicate lungmetrajelor, scurtmetrajelor internaţionale şi scurtmetrajelor autohtone.

Competiţia de lungmetraj include 6 filme, selectate de curatorul de film Ludmila Cvikova. Acestea sunt:

Disappearance, regizat de Ali Asgari, prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției Orizzonti la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia în 2017

Filmul prezintă încercarea unui cuplu din Teheran de a găsi sprijin pentru a scăpa de o problemă apărută după o primă experienţă sexuală, petrecută clandestin, într-un hotel. Nici unul dintre medici nu are curajul să depăşească teama de regulile morale rigide pentru a oferi ajutor, iar încercarea cuplului de a găsi o soluţie sub presiunea timpului pune la încercare loialitatea partenerilor. Regizorul Ali Asgari a câştigat Premiul Ovidiu Bose Paştină pentru scurtmetrajul The Silence, regizat împreună cu Farnoosh Samadi, la ediţia din 2017 a festivalului Anonimul. .

Disappearance / Napadid Shodan by Ali Asgari - trailer - Venice Orizzonti 2017

LYTE video

3/ 4 (Three Quarters), regizat de Ilian Metev, Germania- Bulgaria, 2017- recompensat cu Leopardul de Aur al secţiunii Cineasti Del Presente a Festivalului de Film de la Locarno, 2017

Filmul prezintă drama unei tinere care vrea să devină o pianistă renumită, dar care este nevoită să repete pentru audiţia din strainatate în prezenţa unui frate care face orice pentru a-i distrage atenţia.

"¾ (Три четверти)" Илиан Метев / '¾ (Three Quarters)' Ilian Metev

LYTE video

Djon Africa, regizat de Filipa Reis şi João Miller Guerra, Portugalia, 2018 -- prezentat în premieră mondială în Competiţia Hivos Tiger a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam

Filmul abordează tema căutarii identităţii prin călătoria personajului central spre ţara unde speră să îşi întâlnească în sfârşit tatăl. Regizorii te vor purta din cartierele boeme ale fermecătoarei Lisabona până-n zonele pitoreşti din Cape Verde.

Djon Africa - João Miller Guerra, Filipa Reis Film Trailer (2018)

LYTE video

Nervous Translation, regia Shireen Seno, Filipine, 2018- câştigător al Premiului NETPAC la Rotterdam Film Festival, 2018

Filmul are ca temă încercarea copilului timid şi introvertit de a se face auzit. Personajul central este o fetiţă în vârstă de 8 ani care vede problemele din jur prin filtrul gândirii magice din copilărie. Ea are o lume interioară bogată şi îi place să scrie. Îi este dor de tatăl plecat la muncă în străinătate şi are un unchi rocker ce îi ţine loc de tată. Copilăria ei se împleteşte cu momente din istoria recentă a ţării natale, Filipine, în ritmul muzicii din anii ’80.

Nervous Translation - trailer | IFFR 2018

LYTE video

Under the Tree, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islanda- Danemarca- Polonia- Germania, 2017- prezentat în premieră mondială în Competiţia Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia în 2017

Certurile între vecini, iscate de un copac mare, care blochează lumina, devin subiectul acestei comedii negre. Under the Tree surprinde prin turnura stupefiantă a conflictului absurd.

Under The Tree - Trailer

LYTE video

Secretul fericirii, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu

Filmul a fost inspirat de un spectacol de teatru după un text scris de Alexandru Popa şi pus în scenă tot de Vlad Zamfirescu la Godot Cafe Teatru. În centrul poveştii se află doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Rolurile principale sunt interpretate de Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu şi Teo Marton.

Competiţia de scurtmetraje internaţionale include 14 filme:

THE KNIFE SALESMAN, regia Jamie Helmer & Michael Leonard, Australia; DENISE, regia Rossella Inglese, Italia;

I’M COLD MEAT, regia Romain Laguna, Franța;

DRIVING LESSON, regia Jarno Lindemark, Finlanda;

RIDGELAND, regia Taylor MacDonald, SUA;

JODILERKS DELA CRUZ, EMPLOYEE OF THE MONTH, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Singapore;

RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri, Iran;

MIRAGE, regia Emiliano Granada Ortega, Spania;

A COLD SUMMER, regia Ji Qiaowei, China- Franța;

LETTERS, regia Alexander Savarsky, Rusia;

MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen, Spania;

LIKE A GOOD KID, regia Arian Vazirdaftari, Iran; NO MILEAGE, regia Jack Wake-Walker, Columbia;

ACCELERATE, regia Dian Weys, Africa de Sud.

 

Competiţia de scurtmetraje româneşti include 12 filme:

PESCĂRUŞUL, regia Alex Baciu şi Maria Popistaşu;

LAME DUCK, regia Cristian Bota;

MICHELANGELO, regia Anghel Damian;

APRILIE, VIS, regia Andrei Inizian;

LINIŞTE, regia Alex Iureş;

PRIMA LOVITURĂ, regia Peter Kerek;

8, regia Mihai Pârcălabu;

TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu;

DATE NIGHT, regia Stela Pelin;

STRĂINUL, regia Alexandru Ranta;

EMIGRANŢII, regia Andra Salaoru;

MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU, regia Vera Surăţel

Poţi afla mai multe despre filme şi program accesând site-ul oficial.

Citeşte şi April’s Daughter – Mama seducătoare ia tot

The Nobodies – Punkerii din Medellin

April’s Daughter – Mama seducatoare ia tot

The Nobodies (Los Nadie) – Punkerii din Medellin

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here