Festivalul International de Film Bucuresti – BIFF 2014

0
893

Festivalul Internațional de Film București revine pentru cea de-a 10-a ediție cu o schimbare de imagine, din B-EST IFF devenind BIFF (Bucharest International Film Festival). Anul acesta, festivalul se va desfășura în perioada 26 martie-2 aprilie, filmele fiind proiectate în mai multe săli de cinema: Cinema Studio, sala Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român, precum și în sala Cervantes a Institutului Cervantes.

Celor trei secțiuni obișnuite ale festivalului – Competiție, Panoramă și Filmele Copiilor – li se vor adăuga alte trei: Focus (on Chile, anul acesta), Giornate Degli Autori (Venice Days) și secțiunea de film documentar, Film în Film. Selecționarea cinematografiei chiliene vine ca urmare a împlinirii în 2013 a 40 de ani de la lovitura militară a generalului Pinochet care a dus la executarea președintelui Salvador Allende și la instaurarea dictaturii militare. În cadrul acestei secțiuni vor fi proiectate cele mai recente producții chiliene, precum și titluri premiate în cadrul festivalurilor internaționale. Este vorba de:

  • Gloria (2013, R: Sebastian Lelio) – recompensat cu premiul pentru interpretare feminină pentru protagonista Paulina Garcia la Berlin. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului.
  • Carne de perro (2012, R: Fernando Guzzoni) – două săptămâni din viața unui torționar din perioada dictaturii Pinochet în căutarea unei noi identități, dar incapabil de a se adapta realității schimbate; proiecție în prezența regizorului.
  • La Pasión de Michelangelo (2012, R: Esteban Larrain) – o poveste amplasată în anul 1983, în Chile, în perioada primelor proteste ale populației împotriva dictaturii; inspirat din fapte reale.
  • Las niñas Quispe (2013, R: Sebastian Sepúlveda) – premiat la Veneția în cadrul secțiunii Settimana internazionale della critica (Săptămâna internațională a criticii).
  • Matar a un hombre (2013, R: Alejandro Fernández Almendras) – marele premiu al juriului la Sundance Film Festival.
  • Salvador Allende (2004, R: Patricio Guzmán) – documentar înregistrând viața și opera președintelui chilian Salvador Allende.
  • La danza de la realidad (2013, R: Alejandro Jodorowsky) – după o pauză de 23 de ani, regizorul chilian cunoscut pentru The Holy Mountain sau El Topo revine cu un film cu caracter biografic.

În deschiderea festivalului va fi proiectat cel mai recent film al lui Paolo Sorrentino (This must be the place) – La Grande Bellezza (The Great Beauty). Filmul se concentrează pe personajul Jep Gambardella, jurnalist și scriitor, care se bucură din plin de viața mondenă a Romei. Ajuns la vârsta de 65 de ani, își reconsideră întreaga viață, numai pentru a descoperi singura frumusețe veritabilă din viața sa: Roma. La Grande Bellezza a fost premiat la BAFTA pentru cel mai bun film străin, fiind nominalizat la Oscar pentru aceeași categorie.

În secțiunea necompetitivă Panoramă vor fi proiectate o serie de filme în premieră, unele fără distribuitor în România. Este vorba de:

În competiția pentru trofeul București IFF intră 10 filme, dintre care 4 debuturi. Toate aceste titluri sunt proiectate în premieră absolută, nefiind distribuite ulterior în cinematografele din România. 

Pe lângă toate acestea, BIFF pregătește proiectarea specială a unor filme pentru a marca două evenimente semnificative: 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial și 125 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin.

Festivalul va fi închis de proiecția în premieră a filmului Legături de sânge / Blood Ties a actorului-regizor Guillaume Canet. Filmat în New York, filmul franțuzesc spune povestea a doi frați pătați, unul gangster, celălalt polițai. Distribuția este cu adevărat eclectică: protagoniștii sunt jucați de Clive Owen și Billy Crudup, cărora li se alătură Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldanha, Matthias Schoenaerts, Griffin Dunne, Lili Taylor si James Caan.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici. Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete din incinta cinematografelor sau online, de pe eventbook, pentru filmele proiectate la Elvira Popescu.

Sursa: b-iff.ro

Galerie video

SHARE
Articolul precedentThe Knick
Următorul articolMariza – Rosa Branca
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here