Festivalul Filmului Rus – 2017

0
1085
Unde: Cinemateca Eforie

Cand: 26 Oct - 29 Oct 2017 Ora:19:00

Cinefilii pasionaţi de cinematografia est-europeană pot veni la Festivalul Filmului Rus, care se va desfăşura între 26 şi 29 octombrie, la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Ediţia de anul acesta îi este dedicată regizorului Karen Şahnazarov.

Anna Karenina – Povestea lui Vronski va deschide festivalul. Filmul îi aduce faţă-n faţă pe fiul Annei Karenina şi pe fostul iubit al acesteia, contele Vronski. Fiul celebrei protagoniste este medicul bărbatului despre care se spune că i-a distrus viaţa Annei Karenina. Ajunşi pe frontul din Manciuria, în timpul războiului ruso-japonez, cei doi bărbaţi au încearcat să înţeleagă de ce Anna Karenina şi-a pus capăt vieţii. Astfel, personajul Vronski are ocazia de a spune povestea unei mari iubiri, din perspectiva lui.


LYTE video

Tot în Rusia începutului de secol XX se petrece şi acţiunea filmului Călăreţul numit Moarte. În această perioadă erau comise multe atentate împotriva omenilor din înalta societate sau din conducerea ţării. Una dintre ţinte era cneazul Serghei Alexandrovici. Filmul prezintă de fapt schimbările din conştiinţa lui Jorj, cel care a făcut o adevărată obsesie din uciderea cneazului.

Всадник по имени Смерть (2004)

LYTE video

Povestea unei aristocrate ce trăieşte experienţe bizare stă la baza filmului Vise. În visele ei ciudate, această nobilă din Rusia secolului al XIX-lea intră în pielea unei femei sărace din viitor, care trăieşte în Rusia sfârşitului de secol XX. Femeia ce apare în visul aristocratei este angajata săracă a unei cantine. Are un loc de muncă nesigur şi trăieşte într-un cămin pentru muncitori. Contesa Prizorova, protagonista filmului, ajunge să apeleze la un doctor pentru a-şi explica visele.

Forţa imaginarului ce transformă orice întâmplare banală într-un spectacol este adevăratul personaj al filmului Curierul. De această forţă a imaginaţiei se bucură Ivan, un absolvent de liceu angajat pe post de curier la un ziar. Aşteptând să fie recrutat în armată, curierul Ivan devine un fel de vedetă a redacţiei, datorită abilităţii de a interpreta cotidianul, transformându-l într-o succesiune de fapte hazlii sau, dimpotrivă, pline de tristeţe sfâşietoare.

Трейлер к фильму Курьер, 1986 год (ТРИЛЛЕР)

LYTE video

Cei pasionaţi de jazz pot alege un film care prezintă aventurile unor muzicieni nonconformişti din Rusia anilor ’20. Noi, jazzmenii este un film a cărui acţiune se petrece în timpul Noii Politici Economice. În această perioadă, Kostea Ivanov atrage antipatii din cauza pasiunii sale pentru jazz. Student la colegiul de muzica din Odessa, dar şi comsomolist în acelasi timp (membru organizaţiei tineretului sovietic), el ajunge să fie exmatriculat. Dar asta nu-l împiedică să-şi înfiinţeze propria formaţie de jazz, alături de muzicienii Stiopa (banjo) şi Jora (tobe).


LYTE video

Dansul ceciotca (dans cu bătăi din călcâi în ritm accelerat) devine o sursă de inspiraţie pentru filmul Noapte de iarnă la Gagra. Vei descoperi povestea unui idol al celor pasionaţi de acest dans, care, odată cu trecerea anilor, ajunge să traiască în sărăcie şi uitare. Totul se schimbă atunci când în viaţa lui apare un tânăr cu piciorul fracturat, care îl roagă să-i dezvăluie tainele dansului.

"Зимний вечер в Гаграх" (фрагмент)

LYTE video

Noua Rusie îţi este prezentată în filmul Ziua Lunii Pline, în care se întâlnesc afacerişti dubioşi, un bătrân uzbec, un killer de temut, un DJ popular, o prinţesă ravisantă, un monah enigmatic, un diplomat străin şi un mare poet. Fiecare va interpreta în cheie personală schimbările petrecute în Rusia, la care au contribuit mai mult sau mai puţin. Filmul este o imagine polifonică a Rusiei, dar şi o meditaţie asupra modului în care un om, cu propria istorie de viaţă, îşi poate lăsa amprenta în istoria universală.

Programul:

26 octombrie, ora 19.00
Gala de deschidere
Anna Karenina – Povestea lui Vronski, 2017, 138 min

27 octombrie

ora 18.00 -- Noi, jazzmenii, 1983, 89 min

ora 20.00 -- Călăreţul numit Moarte, 2004, 106 min

28 octombrie

ora 18.00 -- Curierul, 1986, 88 min

ora 20.00 -- Vise, 1993, 78 min

29 octombrie

ora 18.00 -- Noapte de iarnă la Gagra, 1985, 90 min

ora 20.00 -- Ziua Lunii Pline, 1998, 94 min

Preţul unui bilet este de 10 RON. Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Cinematecii Eforie.

Citeşte şi Paradise – O altă perspectivă asupra salvării prin iubire

Tribul – Instinctele tăcerii

Closeness – Un debut premiat la Cannes

Paradise – O alta perspectiva asupra salvarii prin iubire

Tribul – Instinctele tacerii

Closeness – Un debut regizoral (in lungmetraj) memorabil, care ne face sa asteptam urmatoarele filme ale lui Kantemir Balagov

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here