Festivalul Filmului Kazah – 2017

0
1015
Unde: Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez, Bd. Dacia 77)

Cand: 23 Oct - 25 Oct 2017 Ora:20:00

Pentru mulţi, Kazahstanul este fie o ţară care atrage tocmai datorită absenţei din topul destinaţiilor propuse de agenţiile de turism. Este considerată un tărâm necunoscut, un loc exotic de la marginea fostului imperiu sovietic. Poveştile incluse în Festivalul Filmului Kazah vin tocmai pentru a umple un gol din mintea călătorilor dornici de a vedea filme din afara spaţiului occidental. Istoria Kazahstanului, simbolurile, tradiţiile şi peisajele vor deschide o nouă fereastră către o ţară mai puţin cunoscută, datorită filmelor ce vor fi proiectate între 23 şi 25 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

În program sunt incluse 5 filme noi. Unul dintre acest filme – Sabia cu diamante (2017) -- prezintă evenimentele care au dus la naşterea unei identităţi kazahe. Rustem Abdrashev a realizat un film istoric, plin de acţiune, cu multe scene de bătălie, care te poartă în secolul al XV-lea. În acel secol, urmaşii marelui Genghis Khan au vrut să împiedice ascensiunea unor conducători despotici. Filmul se concentrează asupra momentului în care triburile nomade kazahe li se alătură sultanilor Kerey şi Janybek Khan pentru a lupta împotriva cotropitorilor ajunşi pe tronul lăsat liber de Genghis Khan. Curajul triburilor kazahe de a se alătura celor doi sultani a dus la naşterea unei naţiuni şi la formarea statului numit Khanatul kazah.

Puterea unei mame de a-şi ajuta copilul într-o perioadă cumplită pentru poporul kazah este surprinsă de regizorul Akan Satayev într-unul dintre cele mai sensibile filme ale festivalului. Acţiunea filmului Drumul către mama (A Road to Mother) se petrece în anii colectivizării. Personajul feminin va trece de toate obstacolele apărute în anii de război pentru a-şi apăra fiul în drumul lor spre casă.

https://vimeo.com/220269528

Tot despre dramele unei familii ce îşi caută drumul spre casă după un război dureros este şi Repatriatul (Returnee). Filmul regizat de Sabit Kurmanbekov prezintă crizele prin care trece familia Saparkul, de origine kazahă, odată reîntoarsă din Afganistan în ţara natală ce a reuşit să-şi câştige independenţa în 1991. Trecerea dintr-o ţară în alta înseamnă şi trecerea de la infernul războiului la stabilitate, doar că este o stabilitate pe care personajele au uitat-o. Ţara pe care strămoşii familiei au părăsit-o pentru a scăpa de sovietici era diferită de cea regăsită.


LYTE video

Mitul copilului orfan crescut de lupi este reinterpretat în filmul Străinul (Zah), ultima parte a trilogiei despre identitatea kazahă, regizată de Yermek Tursunov (Kelin, Batrânul). Filmul spune povestea unui copil orfan care se retrage în munţi cu puţine zile înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial. În sălbăticie va supravieţui datorită unei haite de lupi.

STRANGER//ZHAT trailer // ЖАТ трейлер, 2015

LYTE video

Dacă vrei să vezi o poveste de iubire plină de candoare, poţi alege filmul Nucul (Walnut Tree). În acest film, regizorul Yerlan Nurmukhambetov spune povestea unor tineri îndrăgostiţi care trăiesc într-un sat izolat. Povestea lor se împleteşte cu dramele şi bucuriile micii comunităţi din care provin. Filmul a fost premiat în cadrul ediţiei din 2015 a Busan Film Festival.

BIFF l 2015 New Currents Walnut Tree

LYTE video

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

Luni, 23 octombrie
ora 20:00 -- Sabia cu diamante (2017)

Marţi, 24 octombrie
ora 18:30 -- Repatriatul (2017)
ora 20:30 -- Drumul către mama (2016)

Miercuri, 25 octombrie
ora 18:30 – Străinul/Zhat (2015)
ora 20:30 -- Nucul (2015)

La filmul Sabia cu diamante intrarea este liberă. Pentru celelalte filme, preţul unui bilet este de 10 lei. Puteţi cumpăra bilete online, de pe Eventbook, sau din librăriile partenere – Kyralina şi Humanitas.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here