Festivalul Filmului Francez – Editia 2014

0
659

Aimez-vous les films français? Dacă da, atunci Cinema Elvire Popesco vă așteaptă la cea de-a  18-a ediţie a  Festivalului Filmului Francez ce se va desfășura în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie

Ediția de anul acesta, a cărei temă va fi Burlescul în cinematografie. Din trecut până în prezent, este împărțită în trei secțiuni: una dedicată celebrului bufon francez Pierre Étaix care va și participa la festival, una de competiție a tinerilor regizori francezi și una care ne va aduce cele mai recente filme franțuzești în premieră.

În cadrul retrospectivei dedicate lui Pierre Étaix, intitulată Semaine des Cahiers du Cinéma, vom putea viziona 8 filme ale acestuia din anii ’60 printre care şi cunoscutul Le soupirant (1962), în care Pierre joacă rolul unui tânăr care își dorește să își găsească o soție dar nu știe cum să se comporte cu femeile.   Fanii actorului francez îl vor putea urmări şi în  Rupture (1961),  film în care interpreteazăun tânăr dezamăgit de iubită, ce îi scrisese greşit numele într-o scrisoare, şi decide să se răzbune în acelaşi mod.

La secțiunea-concurs a tinerilor regizori francezi, eşti invitat să votezi producțiile care sunt pe placul  tău, iar regizorul care primește cele mai multe voturi va primi un premiu substanțial de la TV5 Monde. Printre  altele, vom putea viziona Brooklyn, un film prezentat la Cannes 2014 care urmăreşte o tânără elvețiană în încercarea sa  de a-şi  construi un nume în lumea rap-ului parizian și Grand Central, o dramă romantică al cărei cadru îl constituie o centrală nucleară şi care a fost distinsă cu două premii importante.

În fine, evenimentul Panorama ne așteaptă cu producții franceze, ce vor fi difuzate în premieră în România. Astfel, vom putea vedea o biografie a binecunoscutului designer Yves Saint Laurent  regizată de Jalil Lespert  sau ecranizarea romanului lui Boris Vian, Spuma zilelor , semnată de Michel Gondry (Eternal Sunshine of The Spotless Mind, La science des reves), un film suprarealist despre un cuplu  care se confruntă cu o situaţie inedită . Fata suferă de o boală neobişnuită: îi crește o floare în plămân.

Preţul unui bilet per proiecţie este de 15 lei.

 

Programul festivalului îl găsiţi aici.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here