Festivalul de Film NexT 2014

0
1278

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se va desfășura între 3 și 7 aprilie și revine cu secțiuni și programe noi. Pe parcursul celor 5 zile vei avea parte de scurtmetraje și mediumetraje în premieră absolută, premiate la festivaluri internaționale sau debuturi așteptând recunoașterea. Inițiat în onoarea regizorului Cristian Nemescu și a sound-designer-ului Andrei Toncu, festivalul își propune să reunească tineri cineaști din toată lumea, uniți de pasiunea pentru film. 

În competiția internațională din acest an intră 26 de filme selectate din 22 de țări, dintre care și două titluri românești. Au fost selecționate scurtmetrajele și mediumetrajele cu viziuni inedite, care se dezic de convenții și de liniile narative tradiționale. 

Anul acesta NexT inaugurează o secțiune dedicată cinematografiei românești. În competiția națională vor intra 14 scurtmetraje. Aceste titluri vor concura pentru două premii: premiul pentru Cel mai bun film românesc şi premiul publicului pentru film românesc.

Cum spuneam, secțiunile paralele ale festivalului vor fi constituite atât din programe consacrate, cât și din programe noi. Astfel, revine Oscars Night – o seară de gală cu covor roșu și proiecții în premieră ale scurtmetrajelor nominalizate anul acesta la Premiile Oscar. Este vorba de: 

Scurtmetrajele europene recente premiate la festivaluri europene vor fi cuprinse în două secțiuni consacrate ale festivalului – Short Matters! (scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film) şi Semaine de la Critique (scurtmetrajele din competiţia secţiunii paralele a Festivalului de la Cannes). 

Se va menține secțiunea NexT Generation care își propune să urmărească și să promoveze evoluția unor tineri cineaști debutanți. Sunt proiectate atât debuturi regizorale în lungmetraj, cât și lungmetraje realizate de foști participanți NexT. În deschiderea ediției de anul acesta va fi proiectat lungmetrajul lui Basil da Cunha, câștigător al Trofeului NexT 2013, La capătul nopţii/ After the Night / Até ver a luz.

Secțiunea Festival Friends / Prietenii Festivalului reunește scurtmetraje ale unor foști concurenți NexT sau ale unor tineri cineaști nedescoperiți. 

Secțiunea dedicată memoriei lui Cristian Nemescu și a lui Andrei Toncu, Cristi & Otto, va cuprinde anul acesta filmul California Dreamin’.

Copiilor li se dedică o secțiune specială cu filme potrivite vârstei lor, NexT Kids.

Anul acesta vor fi inaugurate două secțiuni noi, NexT is Love și Next Look. NexT is Love cuprinde 10 scurtmetraje a căror viziune despre dragoste și parcursul ei este cu totul inedită și surprinzătoare. Next Look prevede 15 scurtmetraje împărțite în două programe: Body Image și Sparkle. Filmele din Body Image abordează maniera în care personajele se văd pe sine și felul în care propriul look le influențează viața. Programul Sparkle prezintă filme șocante și tulburătoare din punct de vedere vizual.

Va fi inaugurată și secțiunea Ucrainieni Furioși/Angry Ukrainians dedicat valului apărut în mijlocul crizei economice, când cineaștii ucrainieni și-au unit eforturile pentru a da naștere unui almanah de filme scurte Tâmpiți. Arabescuri. Au fost selecționate șapte scurtmetraje relevante pentru tranzițiile prin care trece societatea ucrainiană. 

Secțiunea Arthouse Shorts este dedicată regizorilor consacrați care au revenit, recent, la formatul de scurt-metraj: Mântuire / Redemption (R: Miguel Gomes, Portugalia, 2013), Salt din alergare / A Running Jump (R: Mike Leigh, Marea Britanie, 2012), Călătorul / Walker (R: Tsai Ming-Liang, 2012), Înotătorul / Swimmer (R: Lynne Ramsey, Marea Britanie, 2012), Cactus River (R: Apichatpong Weerasethakul, 2012).

În cadrul programului special LGBT va fi proiectat Little Gay Boy, de Antony Hickling. Filmul în trei părţi urmăreşte experienţele sexuale ale unui adolescent aflat în căutarea propriei identităţi. Proiecția este urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul. 

Pe lângă proiecțiile de filme, NexT aduce cinefililor ocazia de a participa la seminarii pe teme precum: regia de film, sound-design, post-producție, distribiție de film sau mecanisme de finanțare. Acestea vor fi susținute de cineaști români și străini, de critici sau de experți în management cultural, producție și distribuție de film. Acestea vor fi susținute la Ceainăria Cărturești și la sala de cinema a UNATC.


 

Programul complet este următorul: 

Joi, 3 aprilie

Cinema Studio

19.30: Gala de deschidere / Opening Gala (30’)
20.00: NexT Generation (95’)

Ceainăria Cărtureşti / Cărtureşti Tearoom

15.00: The Pitch (120′)

Vineri, 4 aprilie

Cinema Studio

17.00: Competiţie naţională I + Q&A
20.00: Competiţie internaţională I  + Q&A

Cinema Elvira Popescu

15.30: Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour I (127′)
18.00: Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour II (122′)
20.30: NexT Look: Body Image (109′) + Q&A

Cinema PRO

21.00: Oscars Night (97′)

Ceainăria Cărtureşti

11.00: Rolul festivalurilor în viaţa culturală şi socială a comunităţilor mici (90′)
12.30: Politicile culturale şi circulaţia operelor cinematografice, despre excepţia culturală în contextul globalizării (90′)

Sâmbătă, 5 aprilie

Cinema Studio

11.00: NexT KIDS (45′) + Q&A
14.00: Prietenii Festivalului I  (99′) + Q&A
17.00: Competiţie naţională II (123′) + Q&A
20.00: Competiţie internaţională II (124′) + Q&A

Cinema Elvira Popescu

11.30: Competiţie internaţională I (reluare)  (121′)
14.00: Competiţie naţională I (reluare) (106′)
16.30: Semaine de la critique I (98′)
19.00: Semaine de la critique II (98′)
21.00: Arthouse Shorts (115′)

Club Spice

21.00: NexT Look: Sparkle (116′)

Ceainăria Cărtureşti

11.00: Prezentare CINELAB INTERNATIONAL (Londra-Bucureşti-Atena) (60′)
12.00: Cum să-ţi construieşti o carieră în muzica de film în Los Angeles? (90′)
13.30: Ce-a fost întâi? Sunetul sau mişcarea? 

Duminică, 6 aprilie

Cinema Studio

14.00: Prietenii Festivalului II (89′) + Q&A
17.00: Competiţie internaţională III (143′) + Q&A
20.00: Competiţie internaţională IV  (133′) + Q&A

Cinema Elvira Popescu

13.00: Competiţie internaţională II (reluare)(124′)
15.30: Competiţie naţională II (reluare)  (123′)
18.00: Angry Ukrainians (104′) + Q&A
20.30: NexT Is Love (131′) + Q&A

Control Club

21.00: LGBT (72′) + Q&A

J’ai Bistrot

21.00: Angry Ukrainians (104′)

Ceainăria Cărtureşti

10.00: NexT Short Film Market – Pitching
14:00: NexT Short Film Market – One to one meetings (150′)

UNATC Sala Cinema

13.00: Masterclass Regie de film – Peter Webber (120′)

Luni, 7 aprilie

Cinema Studio

15.00: Cristi & Otto: Filme realizate de Cristian Nemescu & Andrei Toncu  (155′)
19.00: Gala de închidere (60′)
20.30: Proiecţia filmelor premiate 

Cinema Elvira Popescu

13.30: Competiţie internaţională IV (reluare) (133′)
16.00: Competiţie internaţională III (reluare) (143′)

Ceainăria Cărtureşti / Cărtureşti Tearoom

11.00: Despre co-producţii în Europa  (90′)
12.30: Prezentare Europa Creative (30′)
13.30: Big festivals in big / small cities. From Berlin to Karlovy Vary, via Cluj and Odessa / Festivaluri mari în oraşe mari/ mici. De la Berlin la Karlovy Vary, via Cluj şi Odessa (90′) 

Accesul la proiecții se poate face prin:

  • Festival Pass – 80 lei sau Festival Pass Student – 60 lei (abonament valabil pentru toate proiecţiile din timpul Festivalului NexT, inclusiv Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi catalogul Festivalului şi geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf)
  • Abonament 5 proiecţii: 40 lei sau Abonament 5 proiecţii Student: 30 lei (abonament valabil pentru 5 proiecţii din cadrul Festivalului NexT, mai puţin programul Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament îl pot folosi pentru accesul la 5 proiecţii diferite sau pentru o singură proiecţie, alături de 4 prieteni)
  • Bilet 1 proiecţie: 10 lei sau Bilet 1 proiecţie Student: 7 lei (bilet valabil pentru o singură proiecţie din cadrul Festivalului NexT, mai puţin programele Oscars Night şi NexT Kids)
  • Bilet NexT Kids: 5 lei
  • Bilet Oscars Night în avans: 20 lei sau în ziua proiecţiei: 25 lei

Accesul la proiecţiile din cadrul programului Festival Friends precum și la seminarii este gratuit.

Abonamentele şi biletele pentru Festivalul Internaţional de Film NexT, ediţia a opta, se găsesc:

  • online pe www.eventbook.ro (4 martie – 7 aprilie)
  • la Librăria engleză Anthony Frost (4 martie – 7 aprilie)
  • la casele de bilete de la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu (3-7 aprilie) şi CinemaPRO (4 aprilie, pentru programul Oscars Night)

* Accesul la competiţia internaţională şi competiţia naţională este liber pentru studenţii de la facultăţile de film, pe baza legitimaţiei de student, în limita locurilor disponibile.

Informații mai detaliate despre filme și program poți afla consultând broșura NexT 2014 aici

Galerie video

SHARE
Articolul precedentJeune & jolie – tanara si prostituata
Următorul articolGet On Up (R: Tate Taylor, 2014) – Official Trailer
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here