Festivalul de film documentar One World Romania 2014


Cand: 17 Mar - 23 Mar 2014
0
865

Dacă anul trecut festivalul de film documentar One World Romania vorbea despre o karma mai bună, anul acesta el vorbește despre luptă. Cine-luptă. Este vorba atât de lupta cineaștilor pentru a deschide minți și pentru a schimba percepții, cât și despre atât de actualul fenomen al activismului civic. Și despre ce altceva mai relevant pentru România lui 2014 ar putea să vorbească un eveniment dedicat drepturilor omului?

Cea de-a șaptea ediție a festivalului One World Romania va avea loc la București între 17 și 23 martie și va aduce zeci de filme și evenimente concentrate în jurul conceptului de „cine-luptă”. O luptă a „rebelilor pentru cauze”, cum spune denumirea uneia dintre cele cinci secțiuni tematice în care sunt grupate documentarele.

În afară de activiști, eroii One World Romania 2014, cele cincizeci de pelicule vorbesc și despre corupție, derapaje ale statelor contemporane, perioadele de tranziție ale țărilor ex-comuniste sau despre dragoste și dreptul la ea. Toate acestea vor fi combinate cu o serie de evenimente conexe precum expoziția Rezist-Exist a artistului Dan Perjovschi, piese de teatru sau matinee pentru liceeni, precum și cu dezbateri cu regizorii, producătorii, protagoniștii documentarelor și experți în domeniile tratate în filme.

Invitatul special al ediției de anul acesta va fi regizorul polonez Marcel Lozinski, care vine cu filmele sale realizate atât în timpul dictaturii, cât și în cel al tranziției. Cineastul va ține masterclass-ul intitulat Ca să nu doară, în data de 21 martie, la Cinema Elvira Popescu. 

La fel ca și anul trecut, One World Romania 2014 va avea un Juriu al liceenilor, în cadrul căruia elevii vor juriza zece filme care vor intra în competiție pentru trofeul „camerei-pușcă”, simbol al luptei pașnice, dar tenace, a cineaștilor.

Premergător începerii festivalului, vor avea loc câteva proiecții „de încălzire”: pe 3 martie – filmul The Punk Syndrome, pe 10 martie My Reincarnation, ambele proiectate la Centrul Ceh, iar pe 5 martieBig Boys Gone Bananas! și pe 12 martieForbidden Voices, ambele proiectate în mansarda Urbanesc. Proiecțiile încep la ora 20.00.

Programul complet al festivalului One World 2014, precum și detalii despre documentare și evenimente, găsești aici
 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here