Festivalul de Film CINEPOLITICA 2014

0
652

Festivalul Internațional de Film CINEPOLITICA, ajuns la a treia ediție, se va desfășura anul acesta între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Union. CINEPOLITICA este un festival dedicat scurtmetrajelor și lungmetrajelor de ficțiune sau documentare, cu tematică predominant politică, care pun în discuție probleme globale actuale sau readuc la lumină controverse și decizii trecute care au schimbat vieți.

Filmele prezentate anul acesta în cadrul celor două secțiuni ale festivalului, Competiție și Panoramă, abordează subiecte delicate precum libertatea de expresie în Rusia și Iran, protestele recente din toată lumea, monopolul marilor companii farmaceutice și viitorul Coreei de Nord. 

Pentru Trofeul CINEPOLITICA 2014 concurează 8 filme:

  • Fire in the Blood (2013, R:Dylan Mohan Gray) este un documentar despre genocidul medicamentelor. Decizia unei companii farmaceutice gigant din Occident de a nu permite comercializarea medicamentelor anti-HIV/SIDA accesibile a condus la decesul a aproximativ 10 milioane de oameni în Africa și Asia între 1997 și 2003. Filmul îi expune pe Bill Clinton, Desmond Tutu, dar și pe diverși activiști africani și indieni.
  • Occupation: the 27th Picture (R: Pavo Marinković). Regizorul croat încearcă să descifreze un scandal din 1978 petrecut în fosta Iugoslavie. Filmul lui Lordan Zafranović, Occupation in 26 pictures, critică grupările extremiste, partizane de după cel de-Al Doilea Război Mondial, însă este perceput, în propria țară, drept un film de propagandă comunistă. Plecând din țară sub stigmatul de trădător, el se întâlnește la Praga cu viitorul regizor al filmului Occupation: the 27th Picture.
  • The Square (R: Jehane Noujaim) este un film ce surprinde tranzițiile prin care a trecut Egiptul în ultimii ani din perspectiva personală și emoționantă a protestatarilor din Piața Tahrir. 
  • Neighbouring Sounds / O Som ao Redor (R: Kleber Mendonça Filho) este o dramă braziliană care explorează schimbările sociale recente din Brazilia, aflată în proces de creștere economică uriașă. Sosirea unei firme indepedente de pază într-un cartier middle-class din Recife le schimbă viața locuitorilor. Deși ar trebui să se simtă mai în siguranță, aceștia devin din ce în ce mai anxioși. Acest film a fost propunerea Braziliei la Oscarul de anul acesta pentru Cel mai bun film străin. 
  • Paradjanov  (R: Olena Fetisova) reprezintă biografia cinematografică a regizorului armean Sergei Paradjanov. Cineastul excentric a avut o viață tumultuoasă, a fost arestat de trei ori, trimis în lagăre și în închisoare, precum și trecut pe lista neagră a cinematografiei sovietice, pe baza unor acuzații de dare de mită și homosexualitate. Cu toate acestea, Paradjanov este o figură marcantă a cinematografiei mondiale, fiind admirat de-a lungul timpului de Fellini și de Tarkovski.
  • Les Interdits / Friends from France (R: Philippe Kotlarski și Anne Weil) se întoarce în trecut, în URSS-ul anului 1979. Filmul abordează problema „reguzniki”, adică a evreilor hărțuiți de serviciile secrete ruse din cauza încercării de a părăsi teritoriul sovietic. Această problemă este întruchipată prin experiențele a doi veri francezi, Carole și Jérôme.
  • The German Doctor / Wakolda (R: Lucia Puenzo) este o dramă argentiniană despre doctorul nazist Josef Mengele, cel care a întreprins experimente pe evreii închiși în lagărul de la Auschwitz. În anii 60, acesta revine la practicile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 
  • Half of a Yellow Sun (R: Biyi Bandele) este un film african care prezintă o poveste de dragoste dintre doi tineri din Nigeria aflată în plin război civil. Rolurile principale le aparțin lui Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) și lui Thandie Newton (Crash). 

În afara competiției va fi proiectat Le sac de farine (R: Kadija Leclere), un film parțial autobiografic despre o fetiță de 8 ani, pe care tatăl o mută din mânăstirea catolică din Belgia în care a crescut și o duce în satul natal din Maroc. Acolo ea duce o viață în sărăcie și lipsuri. Povestea este inspirată din experiența regizoarei care, tot în copilărie, a fost luată și închisă timp de doi ani.

Informații complete despre program și bilete vor fi publicate în curând pe site-ul festivalului.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentLe sac de farine (2012, R: Kadija Leclere) – trailer
Următorul articolSt. Vincent
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here