Festivalul Cannes 2013 – filmele nominalizate in competitie

0
2236

Filmele din competiţia oficială a celei  de a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes – care va avea loc în perioada 1526 mai 2013 – sunt semnate  de regizori ca Steven Soderbergh, François Ozon, fraţii Coen, Takashi Miike, Roman Polanski, Alex van Warmerdam (Voyeur, Little Tony) sau Paolo Sorrentino (The Consequences of Love, This Must Be The Place).

Notabil în 2013 e faptul că din juriu va face parte pentru prima oară un regizor român – e vorba de Cristian Mungiu, cel care a câștigat cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile Palme d'Or-ul la ediția din 2007 a Festivalului de la Cannes, urmând performanța filmului După dealuri de la Cannes 2012, căruia i-au revenit premiile pentru scenariu și cea mai bună interpretare feminină. 

Juriul îl va avea ca preşedinte pe Steven Spielberg, vizat de mult timp de organizatori. Spielberg şi-a făcut debutul la Cannes în urmă cu 31 de ani, cu filmul E.T. the Extra-Terrestrial. 

Lui i se vor alatura și Nicole KidmanAng Lee (Crouching Tiger Hidden Dragon, Brokeback Mountain, Life of Pi), Christoph Waltz (Django Unchained), Lynne Ramsay (regizoarea filmului We Need To Talk About Kevin), actorul francez Daniel Auteuil (Un Coeur en Hiver, Cache/ Hidden), actrița indiană Vydia Balan și regizoarea japoneză Naomi Kawase.

În deschiderea ediţiei 2013 va fi proiectat cel mai nou film al lui Baz Luhrmann, o variantă grandioasă a poveştii Marelui Gatsby (F. Scott Fitzgerald), în timp ce încheierea festivalului va fi marcată de un thriller cu Orlando Bloom şi Forest WhitakerZulu (Jérôme Salle). Ambele ceremonii vor fi prezentate de Audrey Tautou.

Nume cunoscute apar şi la secţiunea Un Certain Regard. Printre titlurile aflate în competiţie se numără şi debutul în lungmetraj al actorului James FrancoAs I Lay Dying, bazat pe romanul omonim semnat William Faulkner, sau noul film al Sofiei Coppola, The Bling Ring, care va fi proiectat la deschiderea secţiunii. Juriul Un Certain Regard va fi prezidat de Thomas Vinterberg (Celebration, It's All About Love, The Hunt).

Revenind la filmele din competiţia principală, iată lista completă a nominalizărilor (vom adăuga şi trailere pe măsură ce încep să apară):

 

 

Only God Forgives (Nicolas Winding Refn): un thriller în spiritul Drive, care îi readuce împreună pe Ryan Gosling şi regizorul Nicolas Winding Refn, cărora li se adaugă Kristin Scott-Thomas în mai puţin obişnuita postură de cap al unei organizaţii criminale.

 

 

The Immigrant/ Lowlife (James Gray): Marion Cotillard joacă într-un film despre o imigrantă poloneză din America anilor '20-'30, prinsă între un proprietar de cabaret care o introduce în lumea burlescului (Joaquin Phoenix) şi un actor de vodevil care vrea să o salveze (Jeremy RennerThe Hurt Locker).

 

 

Inside Llewyn Davis (Ethan Coen, Joel Coen): fraţii Coen ne aduc o poveste semi-biografică, inspirată din memoriile lui Dave Ronk, un cântăreţ folk încercând să se afirme în New York-ul anilor '60. Mai multe detalii aici.

 

 

La Vénus à la Fourrure/ Venus in Fur (Roman Polanski): Mathieu Amalric şi soţia regizorului, Emmanuelle Seigner, vor oferi o variantă cinematografică cunoscutei piese erotice a dramaturgului american David Ives. Mai multe detalii aici.

 

 

Borgman (regizor Alex van Warmerdam): un personaj sinistru îşi face apariţia într-o suburbie şi declanşează o serie de evenimente nefaste, deranjând aparenţa de confort şi linişte întreținută cu grijă de o familie locală.

 

 

La grande bellezza/ The Great Beauty (Paolo Sorrentino): un jurnalist şi scriitor ajuns la bătrâneţe (Toni Servillo) îşi aminteşte cu amărăciune de tinereţea trăită în Roma, oferind concomitent un tablou complet eleganţei, dar şi vulgarităţii capitalei italiene.

 

 

Behind the Candelabra (Steven Soderbergh) este biografia extravagantului pianist american Liberace cu Michael Douglas în rol principal. Găsești mai multe detalii aici.

 

 

Nebraska (Alexander Payne): De la regizorul Sideways, About Schmidt sau The Descendants vine povestea unei relaţii complicate tată-fiu, creionată în timpul unui road trip cu destinaţia Lincoln, Nebraska.

 

 

Jeune et Jolie / Young and Beautiful (regizor François Ozon): un potenţial precursor la Nymphomaniac, Jeune et Jolie spune povestea unei adolescente de 17 ani care se prostituează voluntar – o poveste "spusă în patru anotimpuri şi patru cântece", potrivit sinopsului oficial.

 

 

Wara no Tate / Shield of Straw (Takashi Miike): Regizorul-cult Takashi Miike (Audition, Ichi The Killer) revine la Cannes în 2013 cu un thriller despre un asasin care, după ce o ucide pe nepoata unui om foarte bogat şi influent, trebuie să supravieţuiască cu preţul de 1 miliard de yeni pus în mod public pe capul lui.

 

 

La vie d'Adѐle sau Blue Is The Warmest Colour (Abdellatif Kechiche): O dramă romantică neconvenţională care priveşte relaţia de iubire dintre două adolescente, Adele şi Emma, și reacțiile negative ale familiei şi prietenilor.

 

 

Soshite chichi ni naru/ Like Father, Like Son (Koreeda Hirokazu): un om de afaceri cinic, orientat către profit şi bani, se confruntă cu o alegere greu de imaginat: între fiul său natural şi copilul pe care l-a crescut în ultimii 6 ani crezând că e al lui. Un film semnat de regizorul Nobody Knows şi Still Walking.

 

 

Tian Zhu Ding / A Touch of Sin (Jia Zhangke): China e reprezentată în competiţia principală de A Touch of Sin, o dramă care face o descriere a Chinei contemporane prin patru poveşti plasate în medii diferite ale societăţii chineze.

 

 

Grigris (Mahamat-Saleh Haroun): povestea unui bărbat de 25 de ani cu un picior paralizat care visează să devină dansator, trebuind în acelaşi timp să lucreze pentru o reţea de contrabandişti cu petrol pentru a-şi ajuta unchiul bolnav.

 

 

Le Passé / The Past (Asghar Farhadi): regizorul Asghar Fahradi (A Separation) va prezenta la Cannes o dramă familială, povestea unui bărbat iranian care părăseşte Franţa pentru a se întoarce în Iran, lăsându-şi în urmă soţia şi cei doi copii.

 

 

Heli (Amat Escalante): un locuitor dintr-un orăşel mexican dominat de un cartel de droguri se loveşte de mai multe obstacole în căutarea tatălui său care dispare în mod misterios.

 

 

Jimmy P. / Psychotherapy of a Plains Indian (Arnaud Desplechin): Ecranizare a romanului Psychothérapie d’un Indien des Plaines, filmul ni-l aduce pe Benicio del Toro în rolul unui amerindian nevrotic, traumatizat de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta se împrietenește cu un psihanalist/antropolog francez (Mathieu Amalric), care încearcă să îl ajute.

 

 

Michael Kohlhaas (Arnaud des Pallières): Mads Mikkelsen îl interpretează pe Michael Kohlhaas, un negustor de cai din Franţa secolului al XVI-lea care, în urma unui act de injustiţie, reuşeşte să strângă o mică armată cu care înfruntă nobilimea.

 

Un château en Italie/ A Villa in Italy (Valeria Bruni-Tedeschi): o familie bogată de francezi este forțată să îşi vândă casa din Italia (în care locuiște), pierzând astfel simbolul unităţii şi succesului lor. Regizoarea Valeria-Bruni Tedeschi  face ea însăși parte dintr-o familie de industriași foarte bogați, nevoiți să se mute din Italia în Franța în anii '70. Valeria-Bruni Tedeschi joacă în film alături de Louis Garrel, iubitul ei.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here