Festivalul Anonimul – filmele din competitie au fost facute publice

0
685

In competitia pentru lung metraj a celei de a opta editii a Festivalului Anonimul intra 7 filme propuse de selectorul Ludmila Cvikova, incepand de anul acesta Head of International Programming in cadrul Institutului de Film din Doha. Acestea sunt:

  1. GROMOZEKA, regia Vladimir Kott, Rusia, 2011; a fost selectat si pentru competitia oficiala de la Festivalul International de Film de la Rotterdam, 2011
  2. THE HOUSE/ CASA, regia Zuzana Liova, Slovacia- Cehia, 2011; selectat si la Berlinale 2011, sectiunea Forum (dedicata filmelor experimentale, eseurilor, reportajelor politice)
  3. THE JOURNALS OF MUSAN/ JURNALUL LUI MUSAN, regia Jung-bum Park, Coreea de Sud, 2010; a primit Tiger Award la Festivalul International de Film de la Rotterdam, 2011
  4. MAJORITY/ MAJORITATE, regia Seren Yüce, Turcia, 2010. A luat trofeul Luigi de Laurentiis la Festivalul de la Venetia 2010
  5. OUTBOUND/ PERIFERIC, regia Bogdan George Apetri, Romania, 2010; premiat cu Boccalino d'Oro pentru Cea mai buna interpretare- Ana Ularu, Festivalul International de Film de la Locarno, 2010
  6. SHELTER/ ADAPOSTUL, regia Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010; a primit Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Sofia, 2011
  7. WASTED YOUTH/ TINERETE IROSITA, regia Argyris Papadimitropoulos, Jan Vogel, Grecia, 2011; a facut parte din competitia oficiala de la Festivalul International de Film de la Rotterdam, 2011

Gromozeka (Rusia) este povestea a trei prieteni din copilarie-adolescenta care isi intersecteaza din nou existentele cand ajung la 40 de ani, fara sa se recunoasca si fara idealurile din copilarie, demult parasite. Unul este sofer de taxi, unul, politist, iar al treilea, chirurg. Umorul negru nu lipseste, filmul aducand ca stil si structura cu Shortcuts al lui Robert Altman si Magnolia  lui Paul Thomas Anderson.

Casa (productie Ceho-Slovaca) este un film in stilul realismului à la Ken Loach despre lupta din interiorul unei familii, construind pe parcurs si imaginea tipica pentru Europa Estica rurala si saraca de trecere de la o societate patriarhala si conservatoare la una mai deschisa si cosmopolita.

Jurnalul lui Musan (Coreea de Sud) il urmareste pe Seung-Chul, refugiat nord-coreean in Seul, pentru care cele mai placute momente ale zilei sunt petrecute in urmarirea unei femei, Young-Sook (Kang Eun-Jin ). Prin aceasta urmarire evadeaza din realitatea dura de refugiat.

Majoritate (Turcia): o femeie din clasa de mijloc se revolta impotriva autoritatii brutale a tatalui, indreptandu-se spre o poveste romantica cu o femeie dintr-o minoritate etnica, subiect sensibil pentru tata si societatea conservatoare turca din satul in care locuieste.

Periferic (Romania) este o cursa tensionata contra-cronometru, in care eroina Matilda (Ana Ularu) incearca sa puna la punct aspecte importante din viata ei in cele 24 de ore pe care le are de libertate (fiind inchisa pentru cinci ani pentru o infractiune pe care nu a comis-o, primeste o zi libera pentru a-si inmormanta mama).

Adapostul (Bulgaria) este o comedie neagra despre adolescenti nebuni si parintii lor, si despre lipsa de comunicare.

Tinerete irosita (Grecia) portretizeaza drama unui skater de 16 ani si a unui om la a doua varsta care isi uraste job-ul si se lupta sa isi intretina familia. Filmul surprinde Atena tensiunilor sociale actuale, un oras in pragul unei crize de nervi.

Urmarind subiectele filmelor selectionate este imposibil sa nu remarci tenta sociala si aplecarea spre reportaj destul de accentuate. Sa speram ca valoarea artistica a fost si ea un criteriu important de selectie.

La sectiunea de scurtmetraj au fost inscrise 300 de scurtmetraje de fictiune si animatie, din care criticul de film Irina-Margareta Nistor a selectat pentru competitie 32 de scurtmetraje de fictiune si, respectiv, 21 de scurtmetraje de animatie.

Entry-urile romanesti la sectiunea scurtmetraj fictiune sunt:
THE SCREAM, regia Mirel Bran
GRAND HOTEL ITALIA, regia Rodi Cotenescu
LOST SPRINGS 2, regia Andrei Dobrescu
STRUNG LOVE, regia Victor Dragomir
SUPERMAN, SPIDERMAN SAU BATMAN, regia Tudor Giurgiu
JAFUL, regia Dan Radu Mihai
MOMENTE, regia Dorin Pene
STOPOVER, regia Ioana Uricaru

Avem si un scurtmetraj  de animatie selectat: GROWING, regia Roxana Bentu

Galerie video

SHARE
Articolul precedentShelter – trailer
Următorul articolWasted youth – trailer
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here