Fenomenul Costica Acsinte – Interbelicul, fotografia si viata cotidiana

0
1037
Unde: Gallery Cafe (Strada Leonida, 9-11)

Cand: 12 Sep 2017
Ora:18:30

Costică Ascinte şi-a deschis un studio foto (Foto Splendid) în anii ’30, nu în buricul Micului Paris, ci în Slobozia. Pe atunci, un orăşel de provincie condamna la anonimat. Dar istoria avea să facă din scenele cotidiene şi din portretele imortalizate de acesta nişte fotografii-document. Astfel, fotograful din micul oraş a depăşit faima unuia din efervescentul Bucureşti. Fotografiile sale au fost readuse în atenţia publicului odată cu lansarea filmului Ţara moartă, regizat de Radu Jude.

În acest film cu tentă experimentală, fotografiile lui Costică Acsinte, ce reprezentau viaţa de zi cu zi a claselor neprivilegiate, devin fundalul vizual pentru gândurile doctorului Emil Dorian. Acesta a surprins ascensiunea legionară şi bolşevică din România. Derularea lor pe ecranul cinematografului a ridicat întrebări legate de partea mai puţin strălucitoare a interbelicului şi de scindarea societăţii între cei ce se puteau bucura de micile plăceri ale vieţii simple şi coşmarul trăit de cei prigoniţi, pentru care normalitatea cotidiană devenise un lux.

Despre aceste fotografii îţi vor povesti Mario-Cezar Popescu – fotograful ce a reuşit să conserve arhiva de fotografii prin mijloace digitale – şi Cristian Crisbăşan, în cadrul evenimentului Fenomenul Costică Acsinte. Evenimentul va avea loc pe 12 septembrie 2017, de la ora 18:30, la Gallery Cafe (Strada Leonida, 9-11).

Fotografiile lui Costică Acsinte au fost realizate printr-un procedeu asemănător ambrotipiei, pe sticlă, apoi tratate cu diverse soluţii. Acest procedeu le face sensibile dacă sunt ţinute într-un mediu unde sunt expuse la căldură şi umezeală. De aceea, fotograful Mario-Cezar Popescu s-a ocupat de indexarea, arhivarea şi conservarea lor prin transpunerea în format digital.

Fenomenul Costică Acsinte face parte din evenimentele ce se vor desfăşura sub umbrela Bucharest Photo Week 2017.

Citeşte şi Ţara moartă – Mii de cuvinte peste o singură poză

Tara moarta – Mii de cuvinte peste o singura poza

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here