Fear and Loathing In Cluj: TIFF 13

0
452

Cum-necum, când îi întrebi, mai toți copiii dau cam aceleași răspunsuri când sunt întrebați ce vor să se facă atunci când vor crește mari. Dacă ar fi după ei, ar geme țara de polițiști, pompieri și doctorițe. Noroc cu mine, care, la vremea mea, mai echilibram balanța. Poate n-o să mă credeți, dar vă jur că e adevărat, de fiecare dată, replica mea era aceeași: eu când o să fiu mare vreau să fiu membru în juriul FIPRESCI!

Festivalul, așa cum e el, e perfect. Dar nimeni nu se gândește la bieții invitați DUPĂ ce se proiectează filmul de închidere. Lăsați în plata Domnului, aceștia se descurcă fiecare cum poate. Drept urmare, sugestia mea pentru organizatori este să rezerve o perioadă postfestivalieră unui interval-tampon. Ce să se întâmple în acest interval? Simplu, o cură de dezintoxicare (mă rog, lor probabil că le-ar plăcea să-i zică deTIFFicare), care constă în: un cocktail în minus și o oră de somn în plus în fiecare zi, torsul motorului de Mercedes, mașina oficială a festivalului, fiind înlocuit cu un fundal sonor asigurat de roțile de tren Metrorex, posibil sponsor oficial al acestui program.

Jumătate din timp, spectatorii TIFF stau la coadă la semafor și la cocktailuri. După un timp, mă așteptam ca și atunci când ajungeam de cealaltă parte a străzii să primesc ceva, orice. Adică hai să zicem, nu un vodka orange sau un whisky cola, dar măcar o apă plată…

Sunt foarte curios dacă domnișoara care a stat cu două rânduri în spate la concertul lui Marius Mihalache a apucat în cele din urmă să își facă bagajul despre care tot pomenea, dacă a prins trenul, precum și ce a mai făcut ea în ultimele câteva zile, că restul vieții i-l știu.

Dacă diavolul arată într-adevăr ca negativul din Zum Geburtstag / Un pact, atunci e chiar simpatic. Păi și un urs panda e mai greu de omorât, cum să-ți fie frică de așa ceva?

În Lecții de armonie, un elev se răzbună pe un bully împușcându-l cu un pistol artizanal. Elevul cu pumnul greu moare. De ce n-oi fi văzut eu filmul ăsta în urmă cu 18 ani? Sugestie pentru Ramona Sârbu: e alegerea perfectă pentru următoarele ateliere EducaTIFF dedicate copiilor de școală primară și gimnaziu. În orice caz, e mult mai util decât să înveți să bați step de la Gene Kelly.

Un pas mare pentru cinema: sugestia vaporoasă și ejacularea facială pot coexista, ne demonstrează Bill Plympton cu al său Cheatin.

Propunere pentru organizatorii festivalului: pe viitor, cronicile de festival ar fi mai bine să le scrie nu criticii de film, ci maeștrii oenologi; cu siguranță sunt mai în măsură s-o facă.

După 12 revenge movies în 5 zile, căci acesta a fost programul meu în prima parte a festivalului, ai tendința să exagerezi. Nu mai serviți micul dejun?! Păi să nu vă omor eu pe voi?

La petrecerea HBO, am avut momentul meu Zapruder. Trec pe lângă cei doi iranieni întotdeauna la patru ace veniți la Cluj să prezinte Paat / Câinele. Cu câteva zile în urmă, mi-i prezentase Mihai Chirilov, prilej cu care cei doi îmi oferiseră mândri o țigară mică și tare din țara lor, care cică era cunoscută în unele cercuri drept Penis de șoarece. Ei bine, exact în același moment, pe același balcon de la etajul 1, la aceeași petrecere HBO, trece pe lângă noi Ruxandra. Ce găsesc eu de cuviință s-o întreb? Ruxandra, how about a nice mouse penis?, sau cam așa ceva. Biata fată mă privește cu relativ dezgust. E evident că iranienii nu fuseseră la fel de generoși cu ea și habar n-avea despre ce e vorba. Mai bine te-ai duce la nevastă-ta, îmi răspunde. Cu coada între picioare, mă execut.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here