Faces Places (Visages Villages) – Documentar nominalizat la premiile Oscar in 2018

0
1556
Unde: CinemaPRO (18 martie, ora 15:30), Cinemateca Eforie (pe 25 martie, ora 21.00)

Cand: 18 Mar - 25 Mar 2018

Documentarul Chipuri, locuri (Faces Places/Visages Villages) a creat o punte între două generaţii de cineaşti, datorită colaborării dintre Agnes Varda – o regizoare iconică pentru Nouvelle Vague – şi JR, un artist misterios, neconvenţional, reprezentativ pentru noua generaţie. JR a devenit celebru datorită fotografiilor sale, pe care le afişează apoi pe zidurile oraşelor, încât să pară nişte picturi murale. Fotografiile lui JR au fost expuse pe zidurile cartierelor franceze, în spaţiile publice din New York sau Istanbul, în ghetourile Kenyei sau în favelele Braziliei. Spectatorii din România vor putea vedea acest documentar cu ocazia festivalului One World Romania, pe 18 martie, ora 15:30, la Cinema Pro, şi pe 25 martie, ora 21.00, la Cinemateca Eforie. În reţeaua de cinematografe (în afara festivalului) va intra pe 29 iunie 2018.

Nominalizat la premiile Oscar (2018) şi distins cu două premii la Cannes (L’Oeil d’Or şi Palme de Whiskers), Faces Places/Visages Villages a devenit unul dintre cele mai apreciate documentare ale lui 2017. Filmul poate fi considerat un road trip creativ, iniţiat de Agnes Varda şi JR, dornici să descopere poveştile oamenilor din mai multe regiuni ale Franţei, captându-le prin intermediul fotografiilor.

Regizorii străbat Franţa în camioneta lui JR, pe care o transformă într-o cabină foto. Cei doi transformă portretele oamenilor în fotografii murale supradimensionate, pe care le expun pe zidurile caselor, pe hambare, pe faţadele magazinelor sau pe vagoanele trenurilor.

Prin acest documentar, Agnes Varda şi JR au vrut să îmbine fascinaţia pentru poveşti cu nevoia unui artist vizual de a explora traseul imaginilor, de la creaţie la expunere şi recepţie. Documentarul arată cum viaţa oamenilor obişnuiţi poate inspira nişte artişti ce aleg forme inedite de expunere a creaţiilor, invitându-te totodată să reflectezi la dialogul dintre intenţia artistului şi percepţia privitorului care oferă propriile semnificaţii.

„CHIPURI, LOCURI / FACES PLACES” din 29 IUNIE IN CINEMA - TRAILER

LYTE video

Citeşte şi David Lynch: The Art Life – Pictorul a devenit regizor

4 scurtmetraje dedicate celor pasionaţi de arhitectură

David Lynch: The Art Life – Pictorul a devenit regizor

4 scurt-metraje dedicate celor pasionati de arhitectura si de urbanism

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here