Expozitia de tapiserii Picasso, Matisse, Miro asteapta sa te inspire la inceput de an

0
755

Expozitia de la Muzeul National de Arta Contemporana (in Palatul Parlamentului, intrarea de pe Calea 13 Septembrie) contine 35 de tapiserii realizate de maestri tapisieri de la  manufacturile de traditie din Franta: Gobelins si Beauvais, dupa desenele si picturile semnate printre altii de Picasso, Matisse, Juan Miró, Le Corbusier, Delaunay si Vasarely. Mai multe detalii descriptive despre expozitie gasesti aici.

Expozitia este spectaculoasa si foarte optimista: suprafetele acoperite de tapiseriile din expozitie sunt generoase, culorile sunt irezistibile, iar realizarea tehnica inspira multa rabdare si atentie la detaliu.

In prima instanta vii la expozitie pentru numele lui Picasso, Miró, Matisse (rar vazuti la noi in expozitii) si prea putin nerabdatoare la ideea de a vedea tapiserii (pe care in cea mai buna situatie le vedeam ca pe niste obiecte decorative, formale, lipsite de substanta artistica). Dar ajuns(a) la MNAC, ai surpriza unei dintre cele mai calde si sincere expozitii artistice. Daca vrei sa incepi anul intr-un mod pozitiv, cu siguranta expozitia de la MNAC iti va da o doza de energie vitala. Si tot legat de 2012 si implicit de asa-zisele rezolutii pe care trebuie sa le respectam in noul an (de obicei obiective care par mult prea dificile): tapiseriile demonstreaza simplu si modest ca munca perseverenta are rezultate care iti taie rasuflarea (in medie la o tapiserie din cele expuse s-a lucrat doi ani, fiind cusut punct cu punct pana la viziunea finala a unei lucrari de cativa zeci de metri patrati). Vei vedea cum prin cusaturile din lana tapisierul imita tusa de culoare care se intinde pe panza pana la terminarea vopselii din pensula sau imita efectul de imprastiere a culorii pe panza foarte umeda.

Dupa cum stii deja, Manufacturile franceze au o traditie de cel putin patru secole in cusutul de tapiserii. La momentul actual in cele doua Manufacturi care expun la Bucuresti (Gobelins si Beauvais) lucreaza mai putin de 50 de tapisieri. Dupa achizitionarea modelului, artistul se intalneste cu tapisierul de mai multe ori pentru a pune la punct detaliile transpunerii. Aceasta din urma nu este o copie a modelului intr-o alta materie artistica. Tapisierul trebuie sa inteleaga spiritul lucrarii si sa transpuna viziunea artistica originara.  Cea mai mare provocare pentru tapisier va fi transpunerea lucrarii originale la dimensiuni mult mai mari. De asemenea, tot tapisierul trebuie sa aleaga culorile in colaborare cu artistul si vopsitorul de lana, tinand cont de faptul ca lana expusa vertical difuzeaza altfel lumina decat orizontal, cat si altfel fata de culorile de pe panza.

Intr-un alt registru, trebuie remarcat negativ personalul Muzeului, probabil angajati de pe vremea comunismului pentru administrarea Casei Poporului si "reorientati"  ca personal al Muzeului. Nu e prima data cand esti intampinat de angajati de la securitate care mananca pe masuta de la intrare si se ridica lenes cu mainile murdare ca sa te ghideze prin punctul de securitate (literalmente mi-a luat caciula de pe banda rulanta a scanner-ului cu degetul mic, pentru ca toate celelalte degete erau murdare de mancare). Cand am ajuns in sfarsit in salile expozitiei, vocile sparte si stridente ale angajatelor, care raspund in gura mare la telefon sau vorbesc intre ele, aproape ca iti strica placerea de a mai veni la MNAC. 

Intrarea la muzeu costa 5lei, cu acces la toate expozitiile temporare deschise in momentul vizitei. MNAC este deschis de miercuri pana duminica intre 10:00 – 18:00.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here