eXplore dance festival – Baletul lui Sam Hogue si Augustus Benjamin

0
725

Duminica s-a incheiat a sasea editie a eXplore dance festival, singurul festival de dans contemporan din Bucuresti. Baletul lui Sam Hogue si Augustus Benjamin a fost interpretat vineri seara la MNAC.

Desi la a sasea editie, organizarea lasa de dorit, poate si din cauza resurselor limitate avute la dispozitie. Scena a fost improvizata foarte intim (maxim 100 de spectatori) intr-o sala a Muzeului National de Arta Contemporana fara sistem de aerisire sau cu unul care nu facea fata noii utilizari. Spectacolul celor doi dansatori a fost ultimul din programul serii, prin urmare era deja extrem de cald din cauza sistemului de lumini. Din pacate sau din fericire sunt la moda spatiile neconventionale, deci sa nu ne plangem.

Spectacolul este o creatie a lui Raul Maia, dansator si coregraf portughez stabilit la Viena, si a lui Thomas Steyaert, dansator belgian. Proiectul celor doi exploreaza un sistem cinetic bazat pe o miscare non-reprezentationala. Suna pretentios, arata pretentios, dar in ciuda unei anume artificialitati spectacolul reuseste sa sparga bariera conceptului si sa transmita emotii.

Miscarile celor doi dansatori, Sam Hogue si Augustus Benjamin, te iau pe nepregatite. Parca simti nevoia sa fi citit ceva inainte, eventual un dictionar cu noul vocabular al gesturilor, asta tot incercand sa interpretezi dialogul celor doi ca pe un spectacol de pantomima. Nu imi dau seama daca s-a vrut acest joc cu spectatorul sau e pur si simplu un efect secundar.

Spectacolul are o tensiune dramatica interesanta, fiind un amestec de izbucniri haioase si scene dureroase (care peroreaza gestual despre neputinta si incercari sisifice) intr-o incalcire absurda de situatii, miscari si atingeri ale celor doua corpuri.

Inainte sa se dedice proiectelor personale, Raul a lucrat cu companii de dans ca Ultima Vez si Hans Hof Ensemble. Thomas a colaborat de asemenea cu Ultima Vez si a dansat in Blush, Sonic Bloom, Les Porteuse de Mauvaises Nouvelles.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here