Draga optimistule, cum este sa fii femeie? Sau despre sexismul de zi cu zi

0
797

Dragă optimistule,

 

Știi cum este să mergi pe stradă temându-te că ai putea fi violat? Eu nu. Dar întreabă orice femeie din jurul tău și probabil că o să-ți spună că a încercat această frică, atât de greu de imaginat pentru mine, de cel puțin câteva ori, dacă nu permanent, în viața ei. Acum câteva zile s-a născut fiica mea și îmi e frică de frica ei și rușine de rușinea noastră ca bărbați că nu facem nimic și poate că am și încurajat această cultură a unei agresiuni constante și trecută cu vederea de către societate la adresa femeilor.

                                                                                                                                                   Semnat,

                                                                                                                                                       Un tip

Dragă tipule,

 

Hai că nu e masculul feroce atât de negru. Fiica ta a venit pe o lume în care anumiți bărbați își țipă pe stradă admirația pentru posteriorul și sânii femeilor ca la un concurs de miss în care ei au notă de dat, claxonează în semn de aprobare a ținutei alese de dimineață, se freacă cu o tandrețe nemăsurată de ele prin cluburi, mijloace de transport, lifturi și practic orice loc aglomerat din care ea nu poate pur și simplu să fugă, le șoptesc la ureche cât de minunată ar putea fi o noapte împreună, deși nimeni nu le-a cerut asta și, în general, le apreciază și le complimentează zi de zi, noapte de noapte, oră de oră, minut de minut, uneori chiar și cu o urmă de palmă pe fundul domnișoarei norocoase și un zâmbet șăgalnic. Băieții o să fie băieți, nu? Cui nu i-ar plăcea așa ceva? Ție?

 

Să fii într-un restaurant, bar, școală, aeroport, spital, la muncă sau oriunde și să simți cum ești evaluată, măsurată, țintuită de privirea plină de înțelesuri a unui oarecare luceafăr plin de dorințe mistuitoare, deși nu răspunzi nici măcar pentru o clipă acelor ochi ce poate îți și clipesc duios. Ce poate fi mai plăcut de atât? Poate să te așezi singură pe o bancă în parc și în câteva momente minunați de toate vârstele și formele să țină neapărat să-ți țină companie cu o insistență vecină cu nebunia. Poate unul din ei purtând un pardesiu și nimic pe dedesubt, pentru că asta este o deschidere de conversație la fel de bună ca oricare alta.. Să ocolești zonele întunecate ale orașului, stațiile de metrou nepopulate, grupurile de adolescenți, grupurile de vârstă mijlocie, grupurile de bătrâni, de fapt grupurile de orice fel, pentru că bărbații adevărați au cu mult mai mult curaj și masculinitate de demonstrat în turmă.

 

Eu zic să celebrăm acest comportament și între noi. Să-i felicităm pe acești vajnici purtători ai făcliei masculinității de-a lungul istoriei, din peșteră până în zilele noastre. De fiecare dată când unul dintre ei pălmuiește o fată peste fund, să-i întoarcem favoarea cu cât mai multă putere, poate să-i șoptim ce frumos îi stă părul astăzi, să-l claxonăm și să-i strigăm din mașină. Ce mai faci dulceață? Îmi place cum îți stau blugii ăia pătați cu ce-ai mâncat la prânz! Dacă femeile nu răspund cu o bâtă de baseball în figura celui ce ține să-și împărtășească opinia deosebit de importantă cu atâta franchețe, înseamnă că le place, nu că pur și simplu te ignoră pentru că deja s-a întâmplat de atât de multe ori că le-ar trebui o altă viață numai să răspundă acestor forme de agresiune sexuală fizică și verbală. De ce nu ar aprecia și pseudo-bărbații ăștia același tratament?

 

Poate că bunicii, tații, unchii, frații sau prietenii noștrii au genul ăsta de comportament, pentru că e atât de vechi și răspândit, pe cât e de jenant, și pentru că pe măsură ce au crescut, l-au văzut și ei la bunicii, tații, unchii sau orice alte figuri masculine importante din viața lor și l-au apropiat ca potrivit, dar nu e. E de-a dreptul stupid și rușinos și lipsit de orice explicație valabilă în fața oglinzii sau a femeilor din viața noastră: mame, iubite, prietene sau pur și simplu oameni care se întâmplă să fie femei la care pretindem cu atât de multă emfază că ținem. Și deși cred că sunt destul de puternice cât să-și poarte singure de grijă, așa cum o fac de când lumea, un pic de ajutor din partea noastră nu ar strica deloc. Așa că atunci când observați un specimen masculin comportându-se așa, inclusiv pe mine sau pe tine, spuneți-i: Taci din gură și încetează să mai fii un idiot! Dar pe un ton pozitiv, nu vrem mai multă negativitate în viața noastră.

 

Dacă vreți să o ascultați pe Emma Wattson vorbind despre feminitate, feminism și campania Organizației Națiunilor Unite de luptă pentru egalitate între sexe #HeforShe mergeți aici sau mai jos.

Semnat: Optimistul

Această rubrică este o satiră optimistă a ştirilor zilei. Dacă vă place, daţi share şi like, în felul acesta mesajul pozitiv o să ajungă la cât mai multă lume, iar frunţile pesimiştilor din jurul nostru o să se mai destindă un pic şi nu o să ne mai polueze cu gândirea lor negativistă. Pace şi armonie. 

 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here