Donka la FNT


Cand: 29 Oct - 30 Oct 2014
0
560

Anul acesta, deși organizatorii Festivalului Național de Teatru au ales să se concentreze pe producțiile autohtone, totuși, nu au putut-o trece cu vederea pe Donka – O scrisoare către Cehov (2010), care a primit foarte multe recenzii favorabile la nivel internațional. Săptămânalul britanic The Stage l-a numit „Cel mai bun spectacol” şi „The Greatest Moment of the Year 2012”.

Piesa, invitată specială a festivalului, este creată de regizorul elvețian Daniele Finzi Pasca și este bazată pe fascinația acestuia pentru personalitatea și scrierile lui Cehov cărora le-a dat o formă, inspirându-se din elementele circului. Însăși numele de Donka, care în rusă reprezintă “clopotelul de pe undiţă”, este o referință la pescuit, activitatea pe care Cehov o considera propice pentru meditație.

 Astfel că, Donka se anunță a fi un amalgam contemporan abil în care personajele consacrate cehoviene se amestecă cu muzică rusească de acordeon, valsuri, romanțe sau coruri și cu spectaculozitatea numerelor de circ. Regizorul Daniele Finzi Pasca este specializat pe cele din urmă, acesta punând în scenă numeroase spectacole cu Cirque Éloize şi Cirque du Soleil.

M-am decis să-l dezvălui pe Cehov, plecând de la detalii, de la lucrurile particulare din viaţa şi din paginile sale şi nu numai. M-am gândit să dau formă tăcerilor conţinute în jurnalele şi notele sale şi să creez imagini plecând de la adnotările sale. Provin dintr-un teatru profund impregnat de limbajul clovnilor, al jonglerilor, de magica şi delicata lume a acrobaţilor. Aşa îl voi povesti pe Cehov; pentru asta mă voi înconjura de aceiaşi complici dintotdeauna, creatori cu care am colaborat de-a lungul anilor şi cu care împărtăşesc nu numai o estetică şi un mod de gândire cu privire la teatru, ci mai degrabă o pasiune pentru protejarea lumii noastre imaginare.(Daniele Finzi Pasca despre Donka)

 

Reprezentaţiile din cadrul FNT sunt programate să aibă loc în zilele de 29 şi 30 octombrie, de la orele 20:30, la sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here