Divan Film Festival, editia 2017

0
822
Unde: Craiova (Centrul Vechi), Portul Cultural Cetate (Dolj)

Cand: 18 Aug - 26 Aug 2017

Se zbate în tine sufletul balcanic? Există un festival organizat special pentru tine. Aici te poţi simţi în largul tău, mai ales dacă eşti un cinefil gurmand (cum îi şade bine unui balcanic). Este vorba despre Divan Film Festival, ajuns la cel de-al optulea ospăţ gustativ şi vizual. Ediţia de anul acesta va avea loc între 18 şi 20 august, în centrul vechi al Craiovei, şi între 21 şi 26 august la Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj).

Tema ediţiei din 2017este Balkan Love. Selecţia include filme prezentate la marile festivaluri internaţionale, printre care cele de la Berlin, Veneţia, Sarajevo, Rotterdam sau Locarno.

În deschiderea festivalului va fi proiectat filmul Bourek, o comedie regizată de Vladan Nikolic. Acţiunea se petrece în plină criză economică, pe insula Kronos, din însorita Grecie. În acest paradis mediteranean, personajele filmului încearcă să uite de necazuri, apoi să se regăsească. Din vacanţa lor nu lipseşte specialitatea locală ce da şi titlul filmului.

Pentru cei dornici de o incursiune în viaţa de noapte a Belgradului, organizatorii au pregătit doua filme ispititoare. Unul este Humidity/Vlaznost, regizat de Nikola Ljuca şi prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin din 2017. Filmul spune povestea unui bărbat care încearcă să treacă peste dispariţia misterioasă a femeii iubite printr-un periplu hedonist ce-l va duce dintr-un bar în altul (şi de la un drog la altul).

Celălalt film care prezintă atmosfera cluburilor de noapte din Belgrad este Afterparty /Afterparti, regizat de Luka Bursac. În centrul poveştii este un barman care vrea să devină bogat. Nu banii sunt scopul, ci notorietatea.

Categoria filmelor despre maturizare este reprezentată de lungmetrajul There Where Atilla Passes…/Là où Atilla passe al regizorului Onur Karaman. Este un film despre un personaj aflat între Turcia şi Montreal, care se află în căutarea identităţii şi a sufletului-pereche.

Dacă preferi incandescenţa ostentativă şi francă, nu poveştile sentimentale, poţi alege Transmania, filmul-şoc al festivalului, venit din Croaţia. La realizarea lui au participat 15 regizori. Fiecare a reuşit să abordeze, în stil propriu, estetica filmelor despre nişte practici sexuale ieşite din comun. Acţiunea are loc în decorul unor cluburi cu dublă întrebuinţare (una dintre ele servind realizării unor filme porno cu amatori).

Nu sunt ignorate nici realizărilor unor femei din spaţiul balcanic. Şase dintre acestea vor fi prezente prin ultimele filme regizate. Una dintre acestea, Evangelia Kranioti, a realizat un alt film îndrăzneţ adus la Divan. Este vorba despre picturalul documentar Exotica, Erotica, Etc. Documentarul explorează legăturile pasagere ale marinarilor ce îşi pierd urma după ce seduc fetele naive din porturile unde acostează.

Rănile Balcanilor sunt aduse pe marele ecran de Mirjana Karanovic, regizoare şi actriţă-cult a Serbiei. În filmul A Good Wife/Dobra zena, protagonista descoperă că soţul ei ascunde un secret înfiorător: a fost un criminal de război.

Tot un film despre răni este şi When the Day Had No Name. Pelicula regizoarei din Macedonia, Teona Strugar Mitevska, pleacă de la moartea a patru adolescenţi. Cu o zi înainte de sărbătorirea Paştelui, ei au fost găsiţi împuscaţi în cap, pe malul unui lac de lângă Skopje. Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă partidă de pescuit s-a transformat într-o dramă naţională, pe măsură ce ancheta a fost însoţită de răspândirea unor zvonuri şi ipoteze din ce în ce mai şocante.

Pentru cei dornici de a vedea peisaje din Muntenegru a fost pregătit Wind/Vetar. În acest film, regizoarea Tamara Drakulic abordează subiectul maturizării feminine după implicarea într-un triunghi amoros. Povestea cu năbădăi, ce are loc pe malul lacului Bojana din Muntenegru, o are în centru pe adolescenta în vârstă de 16 ani, Mina. Ea se îndrăgosteşte de un instructor de kit-surfing. Nu îi pasă că el este logodit, intrând astfel într-un joc al seducţiei la finalul căruia nu va mai fi niciodată la fel.

De pe malul unui lac din Muntenegru ajungi pe malul unuia din Croaţia, odată cu puştii din The Mystery of Green Hill/ Uzbuna na Zelenom Vrhu. Ei devin protagoniştii unei vacanţe în timpul căreia descopera o natură ce ascunde fenomene stranii. De fapt, în spatele fenomenelor ciudate se află actele banale ale unor hoţi. Peripeţiile detectiviste ale copiilor, din timpul unei veri cum n-a mai fost alta, sunt urmărite de regizoarea Čejen Černić.

De la un festival despre cultura balcanică nu putea lipsi un film al cărui titlu face referire la apetitul culinar ieşit din comun. Filmul Quit Staring at My Plate/ Ne gledaj mi u pijat al regizoarei Hana Jusic prezintă elibererea unei tinere de sub tirania unui tată de modă veche. După ce paterfamilias sufera un atac cerebral, protagonista va învăţa ce înseamnă emanciparea unei femei dintr-un mediu patriarhal şi dintr-o familie schizofrenă.

Nu vor lipsi nici aperitivele formate din calupuri de scurtmetraje.

Accesul şi camparea sunt gratuite. La Cetate mai este valabilă şi oferta Special menu -100 lei/ persoana/ 3 mese.

Programul festivalului aici.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here