Din dragoste pentru Paris – 10 filme cu si in Paris

0
5038

Dacă ți s-a făcut dor de Paris, cel din filme sau cel din realitate, soluția cea mai simplă e să (re)vezi două-trei filme a căror acțiune se desfășoară în Paris și care respiră atmosfera pariziană de la început până la final.

 

A bout de souffle

 

 

Când spui Paris în filme, nu poți să nu te gândești la filmul cult al lui Jean-Luc Godard, Breathless (A bout de souffle) despre anii ’60 în Paris, cu un Jean-Paul Belmondo hipnotic, cu actrița Jean Seberg vorbind franceză cu accent american și o poveste de dragoste trăită pe străzile pariziene și în apartamente înghesuite în care parcă lumina intră altfel decât oriunde altundeva în lumea largă, doar pentru că suntem în Paris.

 

Last tango in Paris

 

 

La fel cum o mare parte din acțiunea din A bout de souffle se petrece pe străzile Parisului, Last tango in Paris are câteva scene memorabile petrecute tot pe străzile pariziene. Doar că nu este Parisul anilor ’60, ci al anilor ’70. Povestea este tot una de dragoste imposibilă, de data asta între un bărbat care a pierdut totul (interpretat de Marlon Brando) și mult mai tânăra Maria Schneider. Filmul a trezit tot felul de controverse în jurul conținutului explicit sexual dar, dincolo de și cu scenele erotice, Bertolucci construiește un film despre Paris.

 

Paris, je t’aime

 

 

La peste 30 de ani distanță, vedem Parisul anilor 2000 așa cum îl simt peste 20 de regizori, care semnează fiecare un scurtmetraj despre Paris care formează împreună un film de două ore. Fiecare filmuleț are ceva de spus despre Paris și despre câte un arondisment parizian, fie că aleg să fie comedie, dramă sau film romantic. Una dintre cele mai haioase “cărți poștale” din Paris este semnată de frații Coen, care îl introduc pe turistul american Steve Buscemi în intriga amoroasă a doi parizieni după ce ea și Steve au un schimb de priviri. Dar probabil cea mai frumoasă declarație de dragoste făcută Parisului de un american este ultimul filmuleț din serie, în care o femeie din Denver trecută de prima tinerețe are în sfârșit ocazia să vadă Parisul.

 

The Dreamers

 

 

Italianul Bertolucci nu se oprește la Last tango in Paris și ne oferă încă un film cu și despre Paris, The Dreamers. Acțiunea se petrece cam în aceeași perioadă cu Last tango in Paris, doar că acum vedem tinerii parizieni în revoltele studențesti de la finalul anilor ’60. Intriga este din nou una erotică, de descoperiri sexuale a trei tineri: frate și soră, pasionați de film și rămași singuri acasă – pe de o parte și un student american cu care se împrietenesc și ajung să experimenteze cele mai intime momente – de cealaltă parte.

 

Bande a part

 

 

Jean Luc Godard revine și el la dragostea pentru Paris, cu un film mai puțin cunoscut decât A bout de souffle dar doar pentru că are un gust mai special. Filmul are câteva scene care au intrat în imaginarul colectiv al cinematografului și cinefililor, printre care scena în care triunghiul amoros Odile, Franz și Arthur dansează și scena în care cei trei aleargă nebunește prin camerele Muzeului Luvru – scenă ce va fi citată de Bertolucci la câțiva zeci de ani distanță în The Dreamers, filmul despre care am vorbit mai sus.

 

Midnight in Paris

 

 

O alegere cât se poate de evidentă în articol, filmul cu cel mai mare succes la încasări al lui Woody Allen este un omagiu adus Parisului și anilor ’20. Dar nu este primul lui film despre Paris, să nu uităm de musicalul lui din 1996, Everyone says I love you. Filmul transmite în primul rând un sentiment nostalgic după Paris și o anumită perioadă istorică și ne oferă ocazia să-i întâlnim prin imaginația lui Woody Allen pe Cole Porter, Zelda și F. Scott Fitzgerald, Salvador Dali, Luis Bunuel și mulți alții.

 

Charade

 

 

Se spune despre Charade că este cel mai bun film de Hitchcock pe care Hitchcock nu l-a făcut. Filmul este un thriller cu stil și o poveste de dragoste în genul North by Northwest, în care personajul principal este jucat chiar de unul dintre favoriții lui Hitchcock, Cary Grant. Charade este o cursă pariziană a lui Audrey Hepburn pentru a desface ițele morții soțului ei și a interesului lui Cary Grant pentru ea. Carisma și chimia dintre cei doi, Cary Grant și Audrey Hepburn, sunt pe măsura carismei Parisului.

 

Love in the afternoon

 

 

Tot o poveste de dragoste, tot în Paris și tot cu Audrey Hepburn. Doar că de data asta personajul masculin nu mai este Cary Grant, ci un alt american la fel de stilat, Gary Cooper. Deși nu vedem foarte mult din Paris în film, orașul se simte în fiecare scenă, marșându-se foarte mult pe farmecul – clișeistic sau nu – cu care Parisul este identificat.

 

Amelie

 

 

Tot o comedie romantică, dar de data asta făcută de francezi, nu de americani, Amelie este despre o pariziancă cu gusturi foarte particulare, care schimbă în bine viețile celor din jurul ei și viețile noastre, infuzându-ne un sentiment de bine și un chef de joacă și o plăcere cum puține filme reușesc.

 

Belle de jour

 

 

Un Paris diferit se simte în filmul lui Luis Bunuel, Belle de jour. Parisul nu mai este doar romantic, ci și subversiv. Nu mai este locul iubirii înflăcărate, ci al frustrărilor burgheze care defulează în apucături ciudate. Ce se întâmplă când Severine, o pariziancă fără grija zilei de mâine, căsătorită cu un bărbat bine, începe să își dorească altceva, nici ea nu știe exact ce? Cert este că Severine fantazează să fie legată de un copac, despuiată, biciuită și împroșcată cu noroi. Într-un final, tensiunile ei psihologice își găsesc defularea într-un bordel, unde ajunge să muncească după-amiezele, în timp ce soțul este la serviciu. Astfel, o vedem pe Severine (Catherine Deneuve) pe străzile Parisului, venind sau mergând spre locul ei secret unde găsește un fel de “scop”.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here