Detropia

0
652

Documentar indie al companiei de productie Loki Films, Detropia a fost lansat la inceputul anului in cadrul festivalului de film Sundance.Filmul constituie cronica degringoladei orasului Detroit, o zona industriala a carei activitate initiala a contribuit semnificativ la propulsarea economiei americane, dar care se regaseste acum intr-o stare financiara si sociala foarte precara, situatie ce ameninta sa se propage si in restul Statelor Unite.

Oras de al carui nume sunt legate brand-uri puternice din domeniul automobilelor si utilajelor ( Ford,Cadillac, Packard, Dodge, Chrysler), Detroit si-a construit si consolidat statutul de capitala mondiala a productiei auto pana in anii '80. Incepand cu aceasta perioada, declinul a fost din ce in ce mai pronuntat, ajungandu-se in anii 2000 la  demolarea unor fabrici si uzine importante.

Tonul documentarului ce surprinde soarta unei comunitati care a atins doua extreme ale dezvoltarii intr-un timp atat de scurt este analitic dar si elegiac, asa cum sublinia New York Magazine, fara sa excluda accente comice plasate optim. Foarte apreciat pentru forta sa imagistica surprinzator de plastica si pentru coloana sonora evocatoare, filmul a fost descris  de publicatia Variety ca fiind un instantaneu al potentialului viitor al multor orase americane.

Regizoarele DetropiaHeidi Ewing si Rachel Grady, sunt si autoarele productiei Jesus Camp, nominalizata la Oscar in 2007 pentru cel mai bun documentar.

Detropia a fost distins cu premii in cadrul festivalurilor Sundance(cea mai buna editare de imagine) si Independent Film Festival Boston (Premiul Juriului).

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here