DaKino 2018

0
924
Unde: ARCUB, Cinema Muzeul Taranului

Cand: 18 Apr - 22 Apr 2018

Luna aprilie este bogată în festivaluri de film. Peliculelor de la Cinepolitica, European Film Week of the Invisible Roma, Festivalul Filmului Francez şi American Independent Film Festival li se alătură cele din programul festivalului DaKino, care va avea loc între 18 şi 22 aprilie 2018 la ARCUB şi Cinema Muzeul Ţăranului.

Festivalul va fi deschis de Film Stars Don’t Die in Liverpool, cu Annette Bening şi Jamie Bell în rolurile principale. Filmul regizat de Paul McGuigan şi nominalizat la Premiile BAFTA 2018 spune povestea actriţei Gloria Grahame, o divă a filmelor noir din anii ’40-’50. Ea a devenit faimoasă după câştigarea unui Premiu Oscar pentru rol secundar în filmul lui Vincente Minnelli, The Bad and The Beautiful (1953). Viaţa a dus-o în cercurile selecte de la Hollywood, unde a jucat în filmele regizorilor iconici precum Fritz Lang, Frank Capra sau Elia Kazan, împărţind platourile de filmare cu actori în vogă precum Lana Turner, Kirk Douglas, Spencer Tracy sau Humphrey Bogart. Cariera hollywoodiană a Gloriei Grahame se termină în anii ’50, iar ea decide să intre în lumea teatrului. În anii ’70, după ce află că suferă de cancer, Gloria se reîntoarce la iubitul ei din Liverpool, Peter Turner. Filmul este bazat pe memoriile lui Peter Turner, apărute în 1987.

Film Stars Don't Die In Liverpool | Official Trailer HD (2017)

LYTE video

Fanii actriţei Glenn Close pot vedea filmul The Wife, regizat de Björn Runge. În acest film, actriţa interpretează rolul unei femei care, pentru a se redescoperi în ipostaza de scriitoare, decide să-şi părăsească soţul (jucat de Jonathan Pryce) chiar înainte ca el să primească Premiul Nobel.

The Wife | Official Trailer HD (2018)

LYTE video

O altă mare actriţă adulată de public, Helen Mirren, interpretează un rol cuceritor în filmul lui Paolo Virzi, intitulat The Leisure Seeker. Ea îi dă viaţă personajului Ella, care pleacă alături de soţul ei John (Donald Sutherland) într-o călătorie spre Florida, acolo unde se află casă autorului preferat al acestuia – Ernest Hemingway. Rulota îi va purta nu doar într-o călătorie spre casa lui Hemingway, ci şi într-una spre propriul sine pentru a înţelege mai bine o relaţie de cuplu ce durează de mai bine de jumatate de secol. Filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur 2018 pentru Cea mai bună actriţă (comedie sau musical) şi a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Veneţia, 2017.

The Leisure Seeker UK trailer (Universal Pictures) HD

LYTE video

Unul dintre filmele incluse în program – Submergence, regizat de Wim Wenders – va fi prezentat în proiecţie unică în România. Filmul spune povestea de dragoste dintre Danni (Alicia Wikander) şi James (James McAvoy), înfiripată pe o plajă din Normandia. La începutul filmului vei afla că Danni şi James vor avea un parcurs existenţial tumultuos. James va fi luat prizonier în Somalia, după ce se va dovedi că este spion, iar Danni, de profesie bio-matematician, va călători pe un submarin spre adâncurile oceanului pentru a găsi noi forme de viaţă.

Submergence - Official Trailer - On DVD March 11

LYTE video

Tot în proiecţie unică în România va fi prezentat şi filmul Please Stand By, în care Dakota Fanning interpretează rolul unei adolescente cu tulburare din spectrul autist care are o pasiune dusă până la obsesie pentru Star Trek şi mai ales pentru Mr Spock. Trecând peste barierele impuse de prejudecăţi, aceasta va face tot posibilul pentru participa la un concurs de scenarii pentru Star Trek. Scenariul ei cuprinde peste 400 de pagini. Dorind să înmâneze personal scenariul, adolescenta va pleca de una singură spre Los Angeles, deşi până atunci toate acţiunile ei din lumea exterioară fuseseră asistate de terapetul Scottie (Toni Collette), care i-a creat un mediu securizant în casa unde protagonista locuieşte alături de alţii tineri ca ea.

Please Stand By - Official Trailer

LYTE video

Probabil că ai auzit vorbindu-se despre filmul God’s Own Country, în care unul dintre rolurile principale este interpretat de actorul român Alec Secăreanu. Dacă nu ai apucat să îl vezi până acum, poţi veni la joi, 19 aprilie, de la ora 21:00, la ARCUB. Filmul a primit Premiul pentru Regie la Festivalul de Film de la Sundance, în 2017, şi a fost nominalizat la Premiile BAFTA 2018 pentru Cel mai bun film britanic. Recenzia filmului

Estetica filmelor western este reinterpretată în Hostiles, ce îi are în distribuţie pe Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi şi Timothee Chalamet (puştiul din Call Me by Your Name). Acţiunea filmului se petrece în 1892, în plin război dintre coloniştii europeni şi băştinaşii din Vestul Statelor Unite. Pe fundalul peisajelor spectaculoase are loc întâlnirea dintre două culturi, pe măsură ce se apropie de final călătoria unui căpitan interpretat de Christian Bale. Deoarece ştie limba indienilor, căpitanul primeşte misiunea de a însoţi, în drumul spre Montana, o căpetenie cheyenne aflată pe moarte (Wes Studi). În drum le iese o văduvă (interpretată de Rosamund Pike), pe care aceştia o ajută să-şi îngroape soţul şi cei trei copii.

Hostiles Trailer #1 (2017) | Movieclips Trailers

LYTE video

O proiecţie specială îi este dedicată filmului din 1956 – The Man Who Never Was – inspirat dintr-un eveniment real petrecut în Al Doilea Război Mondial. Filmul regizat de Ronald Neame aminteşte de Operaţiunea Husky din 1943. Prin această operaţiune, Serviciul Secret Britanic a urmărit inducerea în eroare a naziştilor care ar fi trebuit să creadă că intervenţia aliaţilor din Sicilia ar fi urmat să aibă loc într-o altă insulă din Mediterana.

Nu lipsesc nici filmele româneşti. În cadrul DaKino 2018 poţi (re)vedea Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor şi Aniversarea.

Dacă preferi scurtmetrajele, poţi veni la secţiunile competiţionale pentru a vedea o selecţie de filme de pe toate continentele.

În ultima zi a festivalului poţi vedea comedia C’est la vie, despre o nuntă extravagantă ale cărei pregătiri anunţă multe surprize ciudate pentru miri şi nuntaşi. Filmul este regizat de duoul Olivier Nakache & Eric Toledano, cunoscut datorită filmului Les Intouchables.

C'est la vie! / Le Sens de la fête (2017) - Trailer (English Subs)

LYTE video

Preţul unui bilet variază între 10 şi 15 lei. Poţi cumpăra bilete online de pe Eventbook sau din librăriile Kyralina şi Humanitas.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here