Czechoslovak Film Poster – Afise cehoslovace de film la MNAC

0
609

Afișul de film are o tradiție semnificativă în fosta Cehoslovacie, care își găsește un corespondent atât de elaborat și de variat doar în Polonia. Prin urmare o expoziție cu această temă găzduită de MNAC nu trebuie ratată.

Posterele de film cehoslovac au o poveste aparte: într-o societate fără piață de artă în timpul comunismului, artiștii s-au folosit de conceperea afișelor de fim ca de o oportunitate de exprimare liberă, fără  presiunea industriei reclamelor comerciale.

Expoziția reunește postere de film cehoslovac începând cu anii '60, fiind inspirate din direcțiile artistice contemporane (pop art, op art, lettrism etc.) și dând naștere unor imagini situate la rangul operelor de artă.

Afișele fac parte din colecția de afișe de film a filmotecii Terry Posters din Praga și ilustrează 20 de filme românești, 20 de filme cehe și 60 de filme universale. Expoziția va include si o serie de proiecții de filme, în fiecare joi de la ora 17:00, la MNAC.

 

PROGRAM 

15 noiembrie

O slavnosti a hostech/ A Report on the Party and the Guests/ Petrecerea și invitații (r: Jan Němec, 1966) 71 min

Interzis "pentru totdeauna" în Republica Cehă la data realizării, Petrecerea și invitații a intrat în competiția de la Cannes în 1968 – ediție care nu a mai avut loc datorită evenimentelor politice din luna mai a aceluiași an. Filmul e o satiră politică ce privește dur noțiunile de voință liberă și libertate versus raționalizare și conformitate. Un picnic în aer liber devine o surprinzătoare ocazie de afirmare pentru un sadist obraznic, dar și prilejul unei.. noi petreceri.

 

22 noiembrie

Intimní osvětlení/ Intimate Lighting/ Lumină intimă (r: Ivan Passer, 1965) 71 min

Lumină intimă e un film realizat în stil minimalist – chiar și în termeni narativi – cu buget redus și parțial jucat de amatori, de factură emotivă și sensibilitate crescută, favorit declarat al marelui Krzysztof Kieślowski. Povestea urmărește un muzician care petrece un weekend la țară cu un prieten – muzician de asemenea – și familia lui. Singurul film al lui Ivan Passer realizat în perioada socialismului.

 

29 noiembrie

Valerie a týden divů/ Valerie and Her Week of Wonders/ Valerie (r: Jaromil Jireš, 1970) 73 min

Un film interesant cu siguranță, ecranizare a romanului omonim scris de Vítězslav Nezval  în 1932, Valerie reprezintă categoria suprarealismului. Valerie e o fetiță de 13 ani care ajunge să trăiască aievea într-un coșmar derutant, unde teme adulte ca sexualitatea și religia se îmbină cu apariția vampirilor sau a altor ființe ciudate, rezultând un ansamblu fantastic și înspăimântător. Valerie este inspirat și din poveștile Alice în Țara Minunilor sau Scufița Roșie.   

 

6 decembrie

Ostře sledované vlaky/ Closely Watched Trains/ Trenuri bine păzite (r: Jiří Menzel., 1966) 93 min

Reprezentant al genului coming of age, Trenuri bine păzite urmărește maturizarea unui băiat care lucrează într-o gară pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, cu Cehoslovacia aflată sub ocupație germană. Maturizarea se referă în special la primele experiențe sexuale ale lui Milos, care nu se bucură de prea mult succes, reacționând puternic în urmă eșecului. Filmul a primit premiul Oscar în anul 1968 la categoria Cel Mai Bun Film Într-o Limbă Străină. 

 

13 decembrie

Obchod na korze/ The Shop on Main Street/ Magazinul de pe strada mare (r: Ján Kadár, Elmar Klos, 1965) 128 min

Magazinul de pe strada marese desfășoară pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul programelor naziste de arianizare a populației în Slovacia. Anton "Tóno" Brtko este un tâmplar căruia i se oferă ocazia de a prelua magazinul de materiale de cusut deținut de o bătrână evreică. Senilă și confuză privind realitatea politico-socială, femeia crede că îl angajează pe Tóno să o ajute și cei doi ajung să se apropie unul de celălalt. În scurt timp, însă, naziștii aplică programul de "colectare" și transport al evreilor, iar tâmplarul e pus într-o poziție dificilă.

 

10 ianuarie 2013

Spalovač mrtvol/ The Cremator/ Cadavre arse (r: Juraj Herz, 1969) 95 min

Combinație de comedie neagră și horror, filmul Cadavre arse este plasat în epoca de aur a primei republici cehoslovace, într-o perioadă imediat precursoare instalării nazismului în Europa. În centrul evenimentelor îl regăsim pe Karl Kopfrkingl, un bărbat care lucrează la un crematoriu din Praga. Lecturând cu sfințenie Cartea tibetană a morții și a vieții, el consideră că eliberează sufletele morților prin activitatea sa, relevând o personalitate obsesivă ce va avea ocazia sa se manifeste din plin.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentCharles Mingus – Jazz Pour Tous In Belgium
Următorul articolAudrey Hepburn – Moon River
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here