Cosmopolis

0
669

David Cronenberg se menține fidel cărții 1 percent a lui Robert DeLilloîn Cosmopolis, critica sa la adresa post-capitalismului. Urmărim călătoria lui Eric Packer (Robert Pattison), a cărui relație cu banii îi oferă omnipotența socială tipică aristocrației. Dar sincronicitatea inițială dintre prodigiosul miliardar de 28 de ani și obiectul pasiunii lui se pierde. 

"Banii se schimbă” și Packer se vede nevoit să își găsească o definiție în afara lor. Tânărul obișnuit să cumpere până și liniștea, simbolizată ironic de creația lui Rothko (celebru pentru afirmația: "€œnu o să expun niciodată într-un local unde se plătește 1000$ pentru o cină”) se află încă sub imperiul libertății totale pe care statutul social i-o oferea.

Aleargă orb între senzații superficiale, la care ajunge în urma unor decizii absurde.  Rămâne de văzut daca va reuși să își găsească un sens sau va fi devorat de €"umbra” sa.  

Acțiunea se desfășoară lent, după un pacing tipic cronenbergian, într-o atmosferă de un rafinament rece care lasă destul spațiu pentru dezvoltarea temei centrale într-o manieră lirică. Cosmopolis este un film plin de conținut si se cere mestecat pe îndelete de spectator. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here