Concertele de la Ateneul Roman – iunie/iulie 2013

0
1260

Ultimele concerte simfonice de la Ateneul Român vor avea loc în prima săptămână a lunii iulie, așa că pe tot parcursul lunii iunie vei putea asculta interpretări ale unor clasici ca Serghei Rahmaninov, Antonin Dvorak, Igor Stravinski, P. I. Ceaikovski și, dintre compozitorii autohtoni, George Enescu, Paul Constantinescu sau Ion Dumitrescu – în 2013 împlinindu-se 100 de ani de la nașterea celui din urmă. Așa cum probabil te-ai obișnuit, toate concertele încep la ora 19:00 în Sala Mare a Ateneului, având în general durata de 2 ore.

 

Joi, 6 iunie și Vineri, 7 iunie (19:00-21:00)

Primele concerte ale lunii iunie vor fi dirijate de belgianul Ronald Zollman, fost Director Muzical al Orchestrei Naționale Belgiene. Programul  celor  două  seri îi aduce pe scena Ateneului pe pianista Raluca Ştirbăţ și pe soliștii vocali Iulia Artamanov, Ionuț Popescu și Ionuț Pascu.

Seara va începe cu Uvertura Hebridele (Grota lui Fingal) semnată de Felix Mendelssohn, unul dintre primii compozitori ai Romantismului, urmând Concertul pentru pian și orchestră (ciclul Lucrări concertante românești) al lui Paul Constantinescu și simfonia Clopotele a lui Serghei Rahmaninov – pe versurile poeziei omonime de Edgar Allan Poe, tradusă de poetul rus Konstantin Balmont.

 

Joi, 13 iunie și Vineri, 14 iunie (19:00-21:00)

Concertele următoarei săptămâni din iunie vor debuta cu Preludiul simfonic al compozitorului român Ion Dumitrescu, sărbătorind astfel 100 de ani de la nașterea sa. În continuare, vor fi interpretate Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră semnat de P. I. Ceaikovski, una dintre primele lucrări ale rusului Igor StravinskiScherzo fantastic și Ucenicul vrăjitor (L'apprenti sorcier/ The Sorcerer's Apprentice) de Paul Dukas, compoziție inspirată de balada omonimă scrisă de Johann Wolfgang von Goethe.

Pianista Lilian Akopova va concerta în decursul serii alături de Filarmonica George Enescu, sub conducerea dirijorului Cristian Oroșanu.  

 

Joi, 20 iunie și Vineri, 21 iunie (19:00-21:00)

Compozitorul și dirijorul german Peter Ruzicka te așteaptă pe 20 și 21 iunie la un concert la care va participa și violoncelistul Valentin Răduțiu. Programul începe cu o compoziție semnată chiar de Ruzicka – Über Unstern (p.a.), continuând cu Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră a lui George Enescu, iar în încheiere vei asculta șapte fragmente orchestrale din opera Parsifal, compusă de Richard Wagner.   

 

Joi, 27 iunie și Vineri, 28 iunie (19:00-21:00)

În următoarea săptămână, la pupitrul Filarmonicii va reveni maestrul Yurii Botnari, unul dintre cei mai apreciați dirijori ai ultimilor ani, născut la Chișinău și în prezent angajat al Filarmonicii din Moscova, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Sălii Mari a Conservatorului de Stat din Moscova și vicepreședintele Societății muzicale ruse (Russian Music Society). Pianista Vedrana Kovac (Croația) va fi solista acestei seri, iar programul va include lucrări de RahmaninovRapsodia pe o temă de Paganini, Antonin DvorakSimfonia nr. 9 și, nu în ultimul rând, poemul simfonic Câmpuri însorite al compozitorului croat Blagoje Bersa, care va deschide seara.

 

Joi, 4 iulie și Vineri, 5 iulie (19:00-21:00)

Prima săptămână a lunii iulie îți aduce un concert vocal-simfonic, alcătuit din Recviemului lui Giuseppe Verdi, 2013 fiind un an aniversar dedicat acestuia – 200 de ani împliniți de la nașterea compozitorului italian (sărbătorit alături de Wagner, născut în același an, 1813).

Compoziția i-a fost dedicată poetului și scriitorului Alessandro Manzoni și a fost interpretată pentru prima oară la un an după moartea acestuia (22 mai 1874).

Filarmonica George Enescu va fi dirijată de Jin Wang, prezent și în luna mai la Ateneu, iar Iosif Ion Prunner va dirija Corul Filarmonicii, alături de soliștii Irina Iordăchescu, Carmen Topciu, Ionuț Popescu și Bogdan Taloș.

 

Biletele pentru concertele simfonice se pun în vânzare în ziua de marți a săptămânii concertului, în limita locurilor disponibile (după cele ocupate de către abonați), iar prețurile variază între 5065 RON la categoria I4560 RON la categoria a II-a și 4055 RON la categoria a III-a.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here