Complexul lui Portnoy — exhibiţionism literar-erotic

0
3594

Complexul lui Portnoy, roman scris de Philip Roth, îşi propune să şocheze şi îi iese de minune. Să şocheze plăcut sau nu, depinde de gusturi, dar cu siguranţă nu e genul de carte pe care s-o citeşti pe post de bedtime story,pentru că nu aduce somnul.

Roth amestecă în Portnoy’s Complaint un limbaj sexual foarte abrupt cu fantasmări erotice elucubrante, plus multă ironie şi umor şui. Rezultatul este o bombă literară. La data apariţiei, în 1969, în plină revoluţie sexuală, Portnoy’s Complaint a fost un scandal.

La peste 40 de ani de la publicare, cartea nu este încă pentru toate perechile de ochi. S-ar putea să te zgârie cu directeţea de ghetou (sună pe alocuri ca Paraziţii) sau s-ar putea să te încânte plăcerea subversivă de a-l citi pe Roth dimineaţa în metrou în timp ce lumea din jur habar nu are ce diatribe murdare şi fantasmări deochiate citeşti.

Ca să ştii la ce să te aştepţi, un exemplu foarte blând a ceea ce debitează imaginaţia lui Roth:

Scrotul lui aduce cu faţa lungă, zbârcită a unui bătrân, cu câte un ou îndesat în fiecare falcă căzută, pe când al meu ar putea atârna la încheietura mâinii unei păpuşi, pe post de punguţă rozalie. Cât despre şlongul lui, mie, cu puţulica mea cât degeţelul, despre care mama spune în public […] c-ar fi ‘lucruşorul’ meu, ei bine, şlongul lui îmi aminteşte de furtunurile de incendiu strânse colac în hidranţii de pe coridoarele şcolii. Şlong: cuvântul, într-un fel, surprinde exact animalitatea, carnalitatea pe care o admir eu atât de mult, bălăngăneala absolut nepăsătoare, masivă, inconştientă a acestui furtun însufleţit, prin care pompează jeturi de apă groase şi tari ca odgoanele, pe când eu elimin firicele gălbui, eufemistic botezate de mama ‘pişu’.

Cartea are forma unui monolog la psihanalist, în care Alex Portnoy, adolescentul cocoloşit al unei familii  de evrei, îşi defulează frustrările educaţiei sufocante. Cartea începe foarte cuminte, ai senzaţia că reciteşti Amintirile din copilărie  ale lui Ion Creangă: mama este o vrăjitoare omniprezentă care poate prin puterea minţii să întărească şarlota, iar tatăl este un constipat la propriu şi la figurat.

La sfârşitul primei părţi, dai pagina şi citeşti: Laba. Este numele următorului capitol, în care adolescentul Alex, autointitulat un Raskolnikov al labagiilor, se masturbează în moduri savante: într-un măr găurit, un ambalaj de ciocolată, o sticlă goală de lapte, ficat proaspăt etc:

‘Trage-mi-o, Voinicule, trage-mi-o’, ţipa înnebunit ficatul pe care, în demenţa mea, l-am cumpărat într-o după-amiază de la o măcelărie şi pe care, mă crezi sau nu, l-am violat în dosul unui panou publicitar […] Şi nu era primul […]. Pe primul l-am avut în intimitatea locuinţei noastre, înfăşurat pe pulă, în baie, la trei şi jumătate – iar apoi, încă o dată, în dinţii furculiţei, la cinci şi jumătate, laolaltă cu ceilalţi membri ai nevinovatei mele familii.

Din mediul familial de emigranţi evrei lipsiţi de voioşie, Alex încearcă să scape masturbând-se furios dar cu sentimente monstruoase de vinovăţie, în disperarea de a-şi lua în mâini nu doar monstrul mătăsos, ci întreaga viaţă. Cartea nu oferă nici o soluţie, pentru că Alex ajunge un adult chinuit între două extreme: dragostea pentru părinţi şi dorinţa de a trăi cât mai dionisiac cu putinţă, dincolo de orice morală a sacrificiului de sine şi de orice vină:

[…] încerc să adorm, în singurătatea autoimpusă a patului meu lipsit de femei, cu un volum de Freud în mână. Uneori cu mâna pe Freud, alteori cu mâna pe Alex, adesea cu mâna pe amândoi. Da, zac singur-singurel în pijamaua cu projabul descheiat […] şi-n tot acest timp citesc fascinat Contribuţii la psihologia iubirii, căutând cu atenţie fraza, expresia, cuvântul care mă va elibera de ceea ce înţeleg eu că se cheamă fanteziile şi fixaţiile mele.

Portnoy’s Complaint (citit de unii [Por’n noiz com plent’y]) este unul din primele romane ale lui Philip Roth şi singurul de natură atât de sexuală. Roth este unul din cei mai buni scriitori americani contemporani, aşteptat de 2-3 ani să câştige Nobel-ul pentru literatură. Alte romane scrise de el sunt The Plot Against America, American Pastoral, The Human Stain, Letting go.

Cartea este tradusa si la noi.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here