Comoara Naiva – documentar despre pictorul Ioan Maric

0
1458
Unde: Cinema Muzeul Taranului

Cand: 13 Apr 2018
Ora:19:00

Ce aţi spune despre cineva care la 70 de ani doreşte să devină student la arte? este întrebarea pusă de regizorul Copel Moscu, directorul festivalurilor BIEFF şi Cinepolitica. Întrebarea stă la baza filmului Comoara Naivă, dedicat lui Ioan Măric, unul dintre cel mai buni artişti din lumea picturii naive româneşti.

Deşi este unul dintre cei mai talentaţi pictori din lumea artei naive, Ioan Măric a fost contestat de colegii de breaslă din cauza lipsei unei diplome universitare. Pentru a-şi câştiga legitimitatea dată de studii, acesta se înscrie, la 70 de ani, la cursurile Universităţii de Artă din Iaşi, în calitate de student la secţia de Pedagogie a artei.

Plecând de la povestea artistului Ioan Măric, regizorul Copel Moscu prezintă o lume puţin cunoscută, unde bizarul şi candoarea se învecinează. Documentarul Comoara Naivă mai ridică şi problema confruntării dintre ideile nonconformiste şi canoane.

foto: Comoara Naiva

Despre artistul care l-a inspirat în realizarea acestui documentar, Copel Moscu declară: O viaţă întreagă, pictorul Ioan Măric şi-a construit o lume magică, plină de umor şi sarcasm, cu imagini în care ne regăsim noi înşine odată cu artistul. Am convingerea că spectatorul va înţelege că povestea este atemporală, iar artistul modest şi harnic ne zâmbeşte timid din ultimul rând, ştiind că nu ne vom supăra că ne pictează în felul acesta.

Premiera filmului va avea loc pe 13 aprilie, în prezenţa regizorului, la Cinema Muzeul Ţăranului, începând cu ora 19:00. Premiera va fi precedată de proiecţia specială a documentarului scurt Vine o zi, realizat în 1985 de Copel Moscu şi interzis pe ecranele din România în perioada ceauşistă.

Un bilet costă 10 lei. Poţi cumpăra bilete de pe Eventbook sau din librăriile Kyralina şi Humanitas.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here