Collaborators – teatru transmis live de la Londra


Cand: 01 Dec 2011
Ora:21:00
0
757

Pe 1 decembrie – zi libera, poti merge la un spectacol de teatru jucat la National Theatre din Londra: Collaborators. Piesa va fi transmisa live la cinematograful The Light (din Liberty Mall).

Piesa spune vechea poveste si dilema morala a colaborarii intre artisti si reprezentantii puterii. Personajele principale sunt Stalin si scriitorul Mihail Bulgakov, pe care dramaturgul John Hodge (cunoscut mai ales pentru adaptarea pentru teatru a romanului Trainspotting) ii face sa se intalneasca imaginar. Titlul, Collaborators, face trimitere la colaboratorii cu regimul stalinist (Bulgakov admite sa scrie o piesa la comanda lui Stalin in care sa povesteasca primii ani ai "carierei" dictatorului) si, in acelasi timp, face referire la colaborarea dintre cei doi (rolurile se schimba printr-un quid pro quo: Stalin scrie piesa de teatru, iar Bulgakov ia masuri ca si conducator al statului). Din jocul de-a soarecele si pisica, Bulgakov iese invins. Piesa pleaca de la un fapt istoric: lui Stalin i-a placut atat de mult o piesa a lui Bulgakov, incat a vazut-o de 15 ori, desi nu era pro-regim, chiar din contra. Piesa era o dramatizare a romanului The White Guard (Garda Alba), scris tot de Bulgakov.

Vei avea ocazia sa vezi doi actori deja binecunoscuti ai scenei engleze: Bulgakov va fi interpretat de Alex Jennings, pe care l-ai vazut in filme ca The Queen (2006) si Babel (2006). Este un obisnuit al teatrelor londoneze, numai la The National Theatre jucand in The Habit of Art, Present Laughter, The Alchemist, Stuff Happens, His Girl Friday, The Relapse si The Winter’s Tale (pentru ultimele doua a primit premiul Evening Standard 2001 pentru cel mai bun actor) si altele.

Stalin va fi jucat de Simon Russell Beale, extrem de apreciat pentru rolurile din: London Assurance, Major Barbara, Much Ado About Nothing, The Alchemist, The Life of Galileo, Hamlet si Humble Boy la The National; The Winter’s Tale (montata la New York), The Cherry Orchard ( productie a teatrului Old Vic) si Bluebird (New York).   

Regizorul piesei este Nicholas Hytner, directorul National Theatre incepand cu 2003,  a regizat aproape 20 de piese de teatru, printre care  Henry V,  Southwark Fair, The Alchemist,  Much Ado About Nothing, Major Barbara, England People Very Nice, Phèdre, The Habit of Art, London Assurance, Hamlet and One Man, Two Guvnors.

Mihail Bulgakov, scriitor si dramaturg sovietic de origine ucrainiana, este cunoscut mai ales pentru romanul Maestrul si Margareta. Scrie printre altele romanul Garda Alba, transcris in piesa de teatru si pus in scena in perioada bolsevica.

Haituit de regim, ajunge sa supravietuiasca cu greu in disidenta si ii trimite o petitie lui Stalin. In urma scrisorii, Stalin il suna personal si il reangajeaza in teatru. Piesa Batum, despre tinerețea revoluționară a lui Stalin, este inclusă în repertoriul Teatrului Academic, apoi respinsă de însuși Stalin.

Biletele costa 60lei.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here