Citizenfour


Premiera: 17 March 2015

Cand: 17 Mar 2015
0
608

Câştigător al premiului Oscar decernat celui mai bun documentar, Citizenfoureste o încercare de a pătrunde în lumea controversatului Edward Snowden, ciumă şi spion pentru ai lui, cea mai bună mamă pentru cei ce s-au declarat împotriva sistemului.

Mai ales al celui care le ascultă convorbirile telefonice şi le urmăreşte paşii din lumea virtuală.

Realizat de Laura Poitras, documentarul se axează pe activitatea unui reporter şi a unui producător de filme documentare ce ajung la Hong Kong pentru a se întâlni cu Edward Snowden. Aceştia reuşesc să prezinte şi perspectiva lui asupra urmărilor unei decizii de a divulga planurile NSA de a-i spiona pe cetăţenii americani, decizie care a schimbat modul în care omul contemporan se raportează la relaţia cu autoritatea şi la metodele prin care aceasta autoritate îşi apără legitimitatea.

Realizatoarea de filme documentare Laura Poitrasşi jurnalistul Glenn Greenwald au avut acces la povestea lui Snowden, spusa chiar de el, când fostul angajat al National Securiy Agency i-a contactat la începutul lui 2013, folosindu-se de porecla Citizenfour. Atunci când Snowden şi-a dezvăluit adevărata identitate din spatele lui Citizenfour, Laura Poitrasl-a convins până la urmă să se lase filmat. Documentarul este realizat într-o cameră, unde Snowden, Poitras şi Greenwald au încearcat să gestioneze furtuna de reacţii şi informaţii prezentate de mass-media imediat după dezvăluirile fără precedent ale lui Snowden. Regizoarea le promite viitorilor spectatori că vor ajunge să vadă altfel rolul internetului în viaţa lor şi în relatia cu autoritatea guvernamentală, care promite să folosească supravegherea (doar) în folosul securizării cetăţeanului.

În ţara noastră, filmul va fi proiectat în premiera în cadrul Festivalului One World Romania, între 16 şi 22 martie.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here