Citizenfour – Suntem niste tinte(?)

0
755

Citizenfour este pentru generaţia reţelelor sociale ce a fost All The President’s Men pentru era Nixon (scandalul Watergate), când doi jurnalişti au descoperit cum “oamenii preşedintelui” înregistrau convorbirile persoanelor incomode pentru administraţia prezidentială, în special ale celor din opoziţie, doar că, în documentarul Laurei Poitras, interceptarea “inamicilor” de către oamenii puterii guvernamentale este extinsă la nivel global şi duce spre NSA (National Securuty Agency), acuzată, prin dezvăluirile având un impact fără precedent ale lui Edward Snowden, de spionarea cetăţenilor sub pretexul luptei împotriva terorismului. În locul microfoanelor plantate de oamenii lui Nixon în birourile opozanţilor, în Citizenfour ni se prezintă ultimele tehnici din domeniul interceptărilor, încât ajungem să ne întrebăm dacă numai noi şi destinatarul mai ramânem singurii care ştim conţinutul mesajelor private.

E-mailurile citite de o a treia persoană, pe care nu o cunoaştem, tranzacţiile bancare, postările de pe Facebook, filmuleţele vizionate pe Youtube şi toate căutările noastre pe Google puse cap la cap asemenea pieselor unui puzzle pot alcătui o poveste despre noi, care poate fi folosită oricând împotriva noastră dacă puterea democratică deviază în directii totalitariste, astfel încât arma informatică folosită contra terorismului poate ajunge la cheremul unui dictator aflat mereu cu un pas înaintea cetăţenilor dornici să-şi exercite dreptul de a protesta. Acesta este mesajul lui Snowden, pe care se bazează şi motivaţia din spatele dezvăluirilor ce i-ar fi putut pune viaţa şi libertatea în pericol.

Laura Poitras, realizatoarea de filme documentare care au contestat deciziile administraţiei Bush şi a denunţat abuzurile din închisorile unde sunt torturaţi cei bănuiţi de terorism, şi jurnalistul Glenn Greenwald au fost contactaţi de Citizenfour, pregătit să le ofere nişte informaţii explosive, utile cetăţenilor, dacă vor să se întâlnească în Hong Kong. Ajunşi în China, ei descoperă că în spatele poreclei de Citizenfour este un fost subcontractor al NSA, nimeni altul decât Edward Snowden. Pentru unii, el este “omul ruşilor”, un trădător şi un spion devenit inamicul Statelor Unite, pentru alţii, un eroul al luptei împotriva dictaturii tăcute, care îşi ia cu asalt cetăţenii în secret, folosindu-se de binefacerile tehnologiei şi de specialistii NSA. Trădare, sau decizie bazată pe simtul dreptăţii? Câştigătorul Premiului Oscar, Citizenfour este un documentar cu intensitatea unui thriller, ce a fost realizat din perspectiva jurnaliştilor contactaţi de Snowden înainte de a ajunge unul dintre cei mai vânaţi oameni ai planetei, iar dezvăluirile sale pot fi percepute în funcţie de modul în care te raportezi la cele patru întrebări la care trebuie să răspundă o ştire: Cine?, Ce?, Unde?, Când? Dacă pentru tine contează mai mult Ce? decât Cine?, atunci vei fi mai interesat de întrebările pe care ţi le ridică la fileu dezvăluirile lui Snowden şi posibilitatea unui control neştiut, al unui spionaj global nevăzut, decât de scopurile şi de identitatea acestuia. Şi tocmai pe întebarea Ce? se axează şi documentarul, care provoacă şi te obligă să-ţi pui întrebări privind legitimitatea celor care te interceptează spre binele tau.

Documentarul ar putea fi împărţit în două parţi. În prima sunt dezvăluite informaţii legate de tehnica interceptării şi de stocarea informaţiei la nivel internaţional, iar în a doua parte este prezentat drumul de la materialul brut incendiar furnizat de sursă (Snowden) până la trasnformarea lui într-o ştire după alegerea unghiului de abordare. Această a doua parte se dovedeşte a fi o lecţie de jurnalism comparabilă cu aceea prezentată în All The President’s Men, doar că în Citizenfour ai acces la reacţiile sursei, umanizate prin grija faţă de cei dragi ce ar putea suferi consecinţele în locul ei, dar fără patetism.

Deşi minimalist, documentarul te ţine atent până la final, în ciuda termenilor tehnici inaccesibili de la începutul dezvăluirilor. Dacă eşti pasionat de culisele unei investigaţii şi eşti sceptic în faţa eroilor canonizaţi de mase după lupta împotriva sistemului, vei aprecia modul în care Laura Poitras alege să urmarească traseul informaţiei, de la sursă la mass-media, care o filtrează şi i-o prezintă cetăţeanului devenit public-ţintă al televiziunilor de ştiri. Aşa cum este prezentat în documentar, însuşi Snowden vorbeşte mai mult despre impactul informaţiilor oferite, care ar trebui să răzbată dincolo de biografia lui şi de imaginea publică. Dezvăluirile incomode în interesul public, nu personalitatea devenită o celebritate, ar trebui să devina scopul cetăţenilor în cazul în care vor să fie liberi şi informaţi, iar interesul scăzut al regizoarei pentru urmările din viaţa personală a celui rămas fără această viaţă personală în urma oferirii unor informaţii secrete despre interceptarea mesajelor a milioane de oameni, inclusiv ale cancelarului german Angela Merkel, susţine acest punct de vedere.

Citizenfourfie rămâne un film-cult al unei generaţii, fie un documentar ce repetă un adevăr deja intuit. Depinde foarte mult de educaţia politică din ţară de unde provine cinefilul. Pentru cei născuţi şi crescuţi într-o ţară democratică, unde viaţa privată este sfântă, vitală, interceptarea este de neconceput şi revoltătoare, dar pentru cei educaţi într-o ţară abia ieşită de sub dictatură, supravegherea cetăţenilor nu mai este de multă vreme o ştire care să inflameze reacţiile.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here