Cinepolitica 2018 – Festival international cu filme despre subiecte controversate

0
1095
Unde: Institutul Balassi din Bucureşti, Cinema Elvire Popesco

Cand: 18 Apr - 22 Apr 2018

Sub sloganul Not so politically correct, festivalul Cinepolitica te invită să vezi noile lungmentraje de ficţiune şi documentarele ce abordează subiecte controversate din politica internaţională, de azi şi de ieri. Cea de-a 7-a ediţie a festivalului va avea loc între 18 şi 22 aprilie 2018, la Cinema Elvire Popesco şi la Institutul Balassi din Bucureşti.

Ediţia din 2018 propune filme despre secretele dureroase ale istoriei şi despre (ne)asumarea vinovăţiei şi responsabilităţii. Selecţionerul festivalului, Marius Copel, declară: Cred că o tematică comună în programul de anul acesta ar fi “scheletul din dulap”, ocultarea, revelarea şi asumarea vinovăţiei în cazul unor “molime” cronice ale civilizaţiei umane. Vom prezenta filme şi informaţii care nu mai sunt expuse în “stradă”, ci ascunse adânc, de-a lungul timpului, în memoria individuală.

Festivalul va fi deschis de filmul In the Fade, prezentat la Cannes în 2017 (Premiul pentru cea mai bună actriţă decernat lui Diane Kruger), premiat şi la Globurile de Aur şi nominalizat la Oscar. Filmul spune povestea unei femei care vrea ca asasinii dintr-un grup neo-nazist să plătească pentru moartea soţului şi a fiului ei.

Secţiunea competiţională include 7 lungmetraje, multe dintre ele apreciate la marile festivaluri internaţionale, printre care Sundance, Rotterdam Film Festival şi Cannes. Filmele abordează teme precum efectele conflictelor politice asupra legăturilor interumane, răspândirea corupţiei în Balcani, jihadismul transmis din tată-n fiu, secretele negocierilor istorice şi rezistenţa în Berlinul nazist.

Modul în care un conflict politic poate răvăşi existenţele oamenilor obişnuiţi este reflectat în filmul The Reports on Sarah and Saleem, regizat de Muayad Alayan şi distins cu Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Rotterdam. Ceea ce părea o relaţie extraconjugală discretă ajunge să capete urmări nebănuite, deoarece Sarah este cetăţean israelian, iar iubitul ei este palestinian. Relaţia lor este dată în vileag deoarece sunt prinşi în locul şi la momentul nepotrivit. Nu doar căsniciile pot fi distruse, ci şi vieţile, într-un context politic tensionat.

'The Reports On Sarah And Saleem' (IFFR 2018) first trailer

LYTE video

Problemele politice şi cele din viaţa de familie se ciocnesc şi în filmul The Summit, prezentat la Cannes în 2017, în secţiunea Un Certain Regard. Regizorul Santiago Mitre a realizat un thriller politic despre neaşteptatele întorsături pe care le poate lua un summit privind comerţul cu petrol în America Latină. Protagonistul este un preşedinte argentinian proaspăt ales. El se trezeşte în mijlocul unor evenimente ce i-au determinat pe critici să compare The Summit cu o dramele shakespeariene şi filmele lui Hitchcock.

The Summit Trailer - 2017 Cannes Film Festival Premiere

LYTE video

Cei dornici de a înţelege mai bine modul în care informaţiile sunt filtrate de reţelele de socializare pot vedea filmul The Cleaners, inclus în competiţia de la Sundance 2018. Moritz Riesewieck şi Hans Block arată reversul bunelor intenţii ale celor angajaţi să cureţe lumea virtuală de mesaje care atentează la drepturile omului. Aceşti angajaţi au un scop nobil, acela de a cenzura coţinuturile pornografice, rasiste sau violente, însă regizorii vor să arate cum nişte companii sau partide politice se infiltrează în lumea celor ce vor să cureţe internetul, transformându-i în instrumente ale manipulării.

foto: The Cleaners (film)/Cinepolitica

Unul dintre filmele intrate în competiţie – Of Fatherrs and Sons – a câştigat Marele Premiu al Juriului la Sundance, fiind proiectat şi în cadrul One World Romania 2018. Regizorul sirian de origine kurdă Talal Derki ne permite să intrăm în intimitatea unor familii de fundamentalişti consideraţi jihadişti. Este prezentată lucid, sensibil şi tulburător copilăria hrănită cu poveşti despre martiri, poveşti menite să formeze conştiinţa viitorilor luptători fanatici gata să-şi dea viaţa.

IDFA 2017 | Trailer | Of Fathers and Sons

LYTE video

Tot de la Sundance 2018 vine un documentar dedicat celor dornici de a înţelege mai bine istoria recentă a Orientului Mijlociu. Este vorba despre filmul Oslo Diaries, care prezintă secrete din culisele semnării acrodului de pace istoric dintre Israel şi Palestina. Acordul semnat în 1992 la Oslo este reinterpretat în documentarul regizorilor Mor Loushy şi Daniel Sivan. Filmul include nişte documente şi înregistrări de arhivă neprezentate până acum, dar şi interviuri cu oameni-cheie pentru modul în care au decurs relaţiile dintre cele două popoare. Unul dintre aceştia este fostul preşedinte al Israelului, Shimon Peres.


LYTE video

O docu-dramă la care a lucrat şi cel ce a semnat imaginea pentru filmele Pina şi Tree of Life (Joerg Widmer) a fost de asemenea inclusă în competiţie. The Invisibles, filmul regizat de Claus Raefle, spune povestea a patru tineri evrei care au supravieţuit în Berlinul nazist inventându-şi alte identităţi. The Invisibles fost apreciat datorită îmbinării dintre calităţile unui film de artă şi estetica unui documentar consistent.

foto: Cinepolitica

Nu lipseşte nici Gloria, propunerea Bulgariei pentru Oscar. Regizorii Kristina Grozeva şi Petar Valchanov. Premiată la marile festivaluri internaţionale precum Locarno Film Festival, pelicula regizată de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov poate fi considerată o parabolă ce descrie relaţia dintre cetăţeanul vulnerabil, ce respectă valorile umane, şi autorităţile dezumanizate. Filmul este inspirat dintr-un caz real, ce a fost relatat în presa bulgară. Povestea de viaţă a personajului central, un muncitor cinstit, păcălit şi umilit de autorităţi, devine oglinda inegalităţii sociale din ţările est-europene.

Glory Official Trailer 1 (2017) - Stefan Denolyubov Movie

LYTE video

Filmul care va închide festivalul se numeşte The Interpreter, în care îl puteţi vedea şi pe actorul ce a interpretat rolul principal în filmul Toni Erdmann. Sub forma unui road trip, filmul prezintă întâlnirea dintre un traducător în vârstă de 80 de ani care descoperă memoriile unui ofiţer SS din Slovacia anilor ’40. În paginile cărţii, traducătorul dă peste un capitol ce descrie execuţia părinţilor săi. După citirea memoriilor, decide să plece la Viena în căutarea ofiţerului ce i-a ucis părinţii. Ghidul său va fi nimeni altul decât fiul asasinului, un profesor alcoolic de 70 de ani, care a rupt orice legătură cu tatăl său nazist.

THE INTERPRETER by Martin Šulík | Clip 1 | GeoMovies

LYTE video

Găsiţi informaţii despre bilete şi program aici.

Citeşte şi 5 filme care îţi arată problemele unor lumi mai puţin cunoscute

5 filme care iti arata intr-un mod original problemele unor lumi putin cunoscute

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here