Cesaria Evora isi incheie cariera muzicala si anuleaza toate concertele, inclusiv pe cele din Romania

0
803

Cei care o iubeau pe Cesaria Evora si care asteptau sa o vada pentru a sasea oara in Bucuresti, vor fi dezamagiti sa afle ca Cesaria a luat decizia azi, 23 septembrie 2011, sa isi incheie cariera muzicala. Anuntul a fost facut de casa de discuri care o reprezinta pe Cesaria Evora, Lusafrica.

Cauza este o stare de slabiciune fizica extrema, pe fondul varstei inaintate a artistei (70 de ani) si problemelor grave de sanatate din ultimii ani (in 2008 a suferit un atac cerebral, urmat in 2010 de un infarct). Din aceasta cauza, toate concertele pe care le avea programate, inclusiv cele in Romania la Bucuresti, Cluj si Timisoara, programate pentru inceputul lui octombrie, nu vor mai avea loc. In trecut, doua concerte programate in Romania au fost anulate tocmai din cauza problemelor de sanatate ale solistei. Ii tinem pumnii in privinta sanatatii.

Cesaria Evora a fost internată de urgenţă într-o clinică privată din Paris iar doctorii care o au în grijă au declarat că şansele ca aceasta să mai poată concerta in viitor sunt minime, motiv pentru care toate concertele programate au fost anulate. Conform doctorilor care o trateaza pe Cesaria: Pacientei de 70 de ani i s-a identificat tensiune ridicată, diabet zaharat cu pericol de insuficienţă renală, pe un fond predispus la un atac cerebral, motiv pentru care am recomandat repaus total.

Cesaria Evora trebuia sa cante pe 3 octombrie la Timisoara, pe 5 octombrie, la Sala Palatului in Bucuresti, si pe 7 octombrie la Cluj.

Muzica Cesariei Evora

Cesaria Evora trezeste in spectatori emotii fara niciun efort, fara sa foloseasca inflorituri sau artificii inutile, doar vocea simpla, puternic evocatoare. Doamna Evora este alter ego-ul artistic contemporan al lui Billie Holiday, asemanarea trecand de copilariile mai mult decat dificile pe care ambele le-au avut. Artistele s-au nascut in medii extrem de umile si ostile; probabil tocmai limitarile le-au ajutat sa dezvolte o sensibilitate muzicala iesita din comun.

Cesaria Evora s-a nascut in Capul Verde, un arhipelag din largul Atlanticului langa vestul Africii. Datorita influentelor colonizatorilor (portughezi -fado- si englezi), muzica africana a locului a suferit sublimari interesante, ajungand sa fie numita morna. Doamna Evora este recunoscuta in pozitia de cea mai importanta cantareata de morna, o muzica trista, lenta, asemanatoare in oarecare masura cu blues-ul, cantata in creola Capului Verde (limba asemanatoare portughezei). Pe langa morna, Cesaria Evora canta si varianta mai ritmata si vesela a acestui tip de muzica, cunoscuta in Capul Verde sub numele de coladeira.

Cantareata a inceput sa aiba succes de public de abia in jurul varstei de 50 ani, cu albumul Miss Perfumado (de pe care provine si single-ul Sodade, una din cele mai cunoscute melodii ale Cesariei Evora – vezi atasamentele multimedia de mai jos).

In 2002, Doamna Evora canta pentru prima data in Europa de Est, iar in anul urmator, 2003, ajunge si in Romania, revenind apoi in 2004, 2006, 2009 si 2010 (a cantat in doua orase in 2010).

In 2004, a primit un premiu Grammy "Best World Music Album" pentru albumul Voz d'Amor.

Puteti asculta un playlist bun cu peste 100 de melodii ale Cesariei Evora aici:

http://www.youtube.com/artist?a=GxdCwVVULXcX2MGnsOk2uRXnf_ksdqki&feature=bottomfeedr

Bilete

Organizatorii concertului din Cluj au anuntat deja pe Facebook ca vor incepe din 26 septembrie returnarea contravalorii biletelor.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentJon Bon Jovi – concertul anului 2011
Următorul articolCesaria Evora – Sodade
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here