Celebrating Agnès Varda

0
749
Unde: Cinema Elvire Popesco

Cand: 18 May - 20 May 2018

Trei filme, printre care şi recentul Visages villages (nominalizat la Premiile Oscar), te invită să o (re)descoperi pe Agnès Varda, una dintre cele mai importante cineaste ale secolului XX, care, alături de regizorii Nouvelle Vague, a modernizat cinematografia europeană. Celelalte filme incluse în evenimentul Celebrating Agnès Varda şi care vor fi proiectate între 18 şi 20 mai 2018, la Cinema Elvire Popesco, sunt: Daguerreotypes (1976) şi Le bonheur (1965).

Regizorii din generaţia lui Agnès Varda au reîmprospătat imaginea Parisului seducător şi efervescent. Cei dornici de a vedea Parisul chiar prin ochii locuitorilor săi, printre care şi faimoşii comercianţi de pe strada Daguerre, unde locuieşte regizoarea, pot vedea filmul Daguerreotypes. Amintind şi de procesul fotografic la care face referire titlul, Agnès Varda realizează un portret emoţionant al acestor comercianţi. Nu lipsesc poveştile de viaţă memorabile, cu nostalgii, iubiri, visuri şi moşteniri transgeneraţionale.

Provocările aduse de revoluţia sexuală din anii ’60, care propovăduia amorul liber şi căsătoria deschisă ispitelor din exterior, devin subiectul filmului Le bonheur (1965). Povestea bărbatului însurat care vrea să se bucure în continuare de tentaţiile vieţii a primit multiple interpretări de-a lungul deceniilor ce au trecut de la premiera filmului. Mulţi au văzut în povestea soţului din rolul principal o satiră la adresa Franţei demodate, cu valori burgheze ce nu-şi mai aveau rostul după Al Doilea Război Mondial. Regizat în anii în care tinerii parizieni se revoltau împotriva convenţiilor, filmul a fost asociat cu protestul împotriva Franţei care îl venera pe de Gaulle şi care se opunea oricăror schimbări.

Dacă vrei să o descoperi pe Agnès Varda în calitate de artistă capabilă de a se reinventa adaptându-se la ideile artei contemporane prin care începe să schimbe faţa oraşelor, atunci trebuie să vezi simpaticul şi mult-lăudatul documentar Visages villages. Deşi luna aceasta Agnès Varda împlineşte 90 de ani, nu poţi spune despre ea că a îmbătrânit sau că nu mai înţelege arta actuală. Este la fel de plină de energie şi de idei originale precum cei din noua generaţie de artişti vizuali, fiind mereu la curent cu noile experimente ce redefinesc imaginea comunităţilor.

În acest documentar, Agnès Varda şi enigmaticul artist contemporan JR transformă o dubiţă într-o cabină fotografică. Dubiţa îi va purta într-o călătorie prin Franţa pentru a imortaliza poveştile unor locuitori ale căror portrete supradimensionate devin adevărate picturi murale ce înfrumuseţează case vechi, ziduri cenuşii, hambare, fabrici ori şantiere. Amuzant, candid, ingenios şi ghidus. Aşa poate fi descris acest film care demonstrează că diferenţa de vârstă de câteva decenii dintre cineastă şi colegul ei de călătorie – JR – nu înseamnă şi începutul unui conflict între generaţii.

Vei descoperi în Visages villages nu numai o declaraţie de iubire pentru Franţa anonimilor cu poveşti ieşite din comun, ci şi un omagiu adus epocii lui Godard, în care s-au pus bazele noii cinematografii de artă a secolului XX, cu ai săi copii teribili plini de idei inovatoare.

Program:

Vineri, 18 mai, ora 17:30 – Daguerreotypes (1976, 80 min)

Sâmbătă, 19 mai, ora 18:00 – Le bonheur (1965, 80 min)

Duminică, 20 mai, ora 17:00 – Visages villages (2017, 90 min)

Preţul unui bilet este de 15 lei. Poţi cumpăra bilete online de pe Eventbook, sau din librăriile Kyralina şi Humanitas.

Citeşte şi Visages villages – Doi artişti pe care i-ai vrea şi pe strada ta

Faces Places (Visages Villages) – Doi artisti pe care i-ai vrea si pe strada ta

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here