Castigatorii Festivalului de Film de la Berlin 2012

1
1089

Aseara s-au anuntat castigatorii Festivalului International de Film de la Berlin. In competitia oficiala s-au aflat 18 lungmetraje, dintre care 9 au fost premiate de juriul condus in acest an de regizorul Mike Leigh (Another Year, Naked). Asadar, Ursul de Aur pentru cel mai bun film, marele premiu al Festivalului, a fost castigat de productia italiana Cesare deve morire, film pe care l-am remarcat si noi cand am anuntat nominalizarile.

Se poate observa usor ca aproape toate filmele premiate trateaza cazuri sociale produse de saracie, rasism sau probleme politice. 

URSUL DE AUR:  Cesare deve morire

O docu-drama alb-negru regizata de Paolo si Vittorio Taviani, cu un subiect original: interpretarea piesei lui Shakespeare Iulius Cezar de detinutii dintr-o inchisoare de mare securitate.

URSUL DE ARGINT – GRAND PRIX:  Just The Wind

Opera regizorului ungur Bence FliegaufCsak a Szel (Just The Wind) este inspirata din povestea adevarata a asasinarii unei familii de tigani din Ungaria.

URSUL DE ARGINT – CEL MAI BUN REGIZOR:  Christian Petzold pentru filmul Barbara

Este filmul regizorului german Christian Petzold care urmareste viata in Germania socialista si frica de a nu fi subiectul securitatii RDG-iste. Christian Petzold este la al 11-lea film si la al treilea prezent la Berlinale.

URSUL DE ARGINT  – CEA MAI BUNA ACTRITA:  Rachel Mwanza in Rebelle (War Witch) 

Rachel Mwanza primeste premiul pentru debutul in filmul Rebelle, al regizorului Kim Nguyen, despre filmul civil din Congo. 

URSUL DE ARGINT – CEL MAI BUN ACTOR:  Mikkel Boe Folsgaard           URSUL DE ARGINT – CEL MAI BUN SCENARIU:   Nicolaj Arcel si Rasmus Heisterberg, ambele pentru filmul A Royal Affair

Ambele premii au fost primite de drama daneza A Royal Affair, a regizorului Nikolaj Arcel, care este un thriller istorico-politic despre un medic cu viziune din secolul al XVIII-lea, ce aplica in societatea daneza ideile iluminismului: libertatea cuvantului si a presei, abolirea torturii, reformarea educatiei.

URSUL DE ARGINT pentru realizare artistica extraordinara:  Lutz Reitemeier pentru imaginea filmului White Deer Plain (Bai lu yuan)

White Deer Plain este filmul chinezesc  al regizorului Wang Quan'an, care a castigat in 2006 Ursul de Aur cu filmul Tuya's Marriage

Premiul Alfred Bauer, acordat in memoria fondatorului festivalului, pentru inovatie artistica:  Tabu

Este filmul regizorului portughez Miguel Gomes, un film nostalgic amestecat cu ironie si umor despre drama unei femei si istoria artei cinematografice.

URSUL DE ARGINT – PREMIU SPECIAL:  Ursula Meier pentru L'enfant d'en haut (Sister)

Filmul Sister, al regizoarei elvetiene Ursula Meier, spune povestea a doi copii saraci care fura schiuri dintr-o statiune de lux din Muntii Alpi.

URSUL DE AUR ONORIFIC:  Meryl Streep, premiata pentru intreaga cariera

Meryl Streep a primit Ursul de Aur onorific pentru intreaga cariera, prilej pentru proiectia ultimului ei film, The Iron Lady.

Cinematografia romaneasca a fost si ea prezenta la Berlin in diverse sectiuni ale festivalului, dar fara niciun film in competitia oficiala: Toata lumea din familia noastra (regizor Radu Jude), Diaz – Don't Clean Up This Blood (regizor Daniele Vicari, coprodus de romanul Bobby Paunescu), Cristian (regizor Tudor Giurgiu). 

Gasesti pe Postmodern aici toate filmele nominalizate la Festival in acest an.

Galerie video

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here