Cainele gradinarului sau Distractie a la anii 80 la UNATC

0
980

Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta dacă distribuția din Liceenii ar face un musical dintr-o piesă de secol 17? Dacă da, nu ești singurul. Și Florian Pittiș s-a întrebat. Cu accent pe interesele tinerei generații rock and roll, rezultatul a fost Câinele Grădinarului ce s-a jucat pentru prima dată în 1987 la Teatrul Bulandra și care a beneficiat de prestațiile unor actori precum Emilia Popescu, Oana Pellea, Răzvan Ionescu, Marcel Iureș și însuşi Pittiș.

Câinele grădinarului e o adaptare după piesa în rime a dramaturgului spaniol, Lope de Vega, căreia regretatul artist i-a adus un suflu nou, de șlagăr pop-rock și voie bună tinerească. Piesa ne prezintă o contesă, Diana, mai dură cu supușii și servitorii ei, care se îndrăgostește de unul dintre ei, însă iubirea lor este imposibilă din cauza diferenței de rang. Aceasta e cuprinsă de gelozie aproape instantaneu atunci când află că Teodoro, obiectul afecțiunii ei, se va căsători cu o slujnicuță. Îi este greu să aprobe uniunea dintre cei doi și încearcă să-și controleze emoțiile. Însă, curând, își revocă decizia, despărțindu-l de iubita lui. Îl păstrează lângă ea pe Teodoro ca secretar, și îl împiedică să aibă de-a face cu altă femeie, apoi îl seduce, pentru ca in clipa urmatoare să-l facă gelos, se joacă cu el, îl lovește… cam orice îi trece prin cap. El, la rândul lui, este un personaj la fel de ipocrit ca și ea, care admite că o iubește, dar tot caută să fie cu o femeie, cu care s-o nimeri dintre ele.

Începutul stagiunii UNATC a debutat cu acest musical pus în spectacol de o distribuție tânără și energică de actori în devenire. Astfel avem o Diana (Teodora Daiana Păcurar) foarte simpatică când se supără, care poartă niște haine foarte strâmte și provocatoare și un Teodoro (Adrian Gheorghe), care aduce a june Florian Pittiș fără plete, cu geacă roșie stil anii 80, doi nobili penibili, de moralitate dubioasă care pretind mâna contesei, niște servitori incompetenți, rime inspirat traduse și multe momente muzicale de-a dreptul savuroase, cu fler opzecist și optimism similar celui din filmul Liceenii. 

Denumirea de Câinele grădinarului este o referință la egoismul emoțional al contesei care, deși știe că nu-l poate avea pe Teodoro, nu-l lasă să se împlinească alături de altcineva, și își are originile într-o fabulă antică despre un câine care îngroapă salata în grădină, deși nu vrea s-o mănânce, doar ca să nu ajungă la altcineva. 

Intrarea la piesele de teatru UNATC este liberă și durează tot anul universitar. Orarul poate fi consultat aici

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here