Bucharest International Film Festival, editia 2016

Unde: Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvira Popescu (Bulevardul Dacia 77)
Cand: 18 Apr - 24 Apr 2016
0
1171

Cinefilii dornici de a se bucura de cele mai bune filme proiectate la festivalurile europene, alături de o selecţie a noilor pelicule intrate în competiţiile internaţionale, îşi pot rezerva săptamâna cuprinsă între 18 şi 24 aprilie 2016 pentru evenimentele din cadrul Bucharest International Film Festival, organizate la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Muzeul Ţăranului. Surpriza ediţiei de anul acesta este adăugarea a două secţiuni: Le Film Francophone şi Veneţia.

Dacă nu ai reuşit să ajungi la Berlinale, organizatorii BIFF aduc în premieră două lungmetraje din competiţia pentru Ursul de Aur. Este vorba despre Soy Nero, în care cineastul iraniano-britanic Rafi Pitts îşi aminteşte de originile sale culturale pentru a fixa drama personajelor într-un anumit cadru, şi despre A Dragon Arrives!, în care Mani Haghighi prezintă o poveste din Iranul anilor ’60 într-o atmosferă în care atemporalul şi absurdul în forma ludică se îmbină într-un film de artă.

În cazul în care preferi strălucirea oraşului de pe lagună, atunci te vei bucura de cinci filme prezentate la Festivalul de Film de la Veneţia, în cadrul secţiunii Giornati Degli Autori. Unul dintre aceste filme, The Clan, regizat de argentinianul Pablo Trapero, a câştigat Leul de Argint în 2015. Scenariul are la bază povestea unei familii din Buenos Aires, care, în anii ’80, îşi câştiga existenţa prin răpirea oamenilor din înalta societate. Filmul care a impresionat publicul de la Veneţia, A peine j’ouvre les yeux (As I Open My Eyes) îmbină viziunea punk a regizoarei Leyla Bouzid cu spiritul rebel al tinerilor nord-africani, într-un scenariu în care feminismul şi tema revoltei sunt conectate la actualul context politic internaţional.

Alt film prezent va fi El Desconocido, câştigător al unor Premii Goya pentru cea mai buna editare şi cel mai bun sunet, dar şi al premiului acordat tinerilor regizori în cadrul CEC Awards în 2016. În această peliculă, Dani de la Torre îmbină suspansul şi adrenalina din timpul unei curse nebune cu nuanţele metalice ale unui decor industrial. Direct din lista Israelian Academy Awards vine filmul cu 14 nominalizari – The Farewell Party-- regizat de Sharon Maymon şi Tal Granit. Filmul aduce în discuţie limitele eticii prin drama unor bătrâni aflaţi în căutarea unor noi metode de eutanasiere. Dacă acest film te nelinişteşte, poţi evada prin dans, urmărind cele douăzeci de coregrafii-giuvaier din filmul Argentina, în care spaniolul Carlos Saura le aduce un omagiu corpului şi culturii sud-americane prin estetica unor siluete în contre-jour. Filmul a câştigat marele premiu al juriului la Miami Film Festival în 2016.

Mai multe detalii referitoare la costul biletelor şi la programul BIFF pot fi găsite pe site-ul oficial.

SOY NERO by Rafi Pitts (official international Trailer)

LYTE video
"El Clan" Official Trailer (English Subtitles)

LYTE video
AS I OPEN MY EYES Clip | Festival 2015

LYTE video
Argentina - Trailer VOSTFR

LYTE video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here