Bucharest International Experimental Film Festival 2018 – Scurtmetrajele din programul “A Lie That Tells the Truth”

0
616
Unde: Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco

Cand: 26 Mar - 01 Apr 2018

Cele 26 de scurtmetraje din competiţia BIEFF 2018 au fost grupate în jurul a cinci programe tematice. Unul dintre -- A Lie That Tells the Truth – explorează şi critică modul în care sursele de informare preiau, apoi prelucrează şi transmit informaţiile cu efecte sociale. Scurtmetrajele pun astfel sub semnul îndoielii veridicitatea informaţiilor care ajung la noi.

Folosindu-se de fobiile personajelor, de imagini în scop psihanalitic şi de obiectele de uz casnic precum aspiratorul pentru a reprezenta simbolic teama de imigranţi a noii burghezii, cenzura politică sau dictatura consumerismului, Roee Rosen îşi imaginează un spectacol de operetă absurd, cu tentă suprarealistă. Protagoniştii spectacolului în două acte formează un cuplu burghez care se teme că apartamentul aseptic va fi invadat de gunoaie. Scurtmetrajul The Dust Channel a fost apreciat datorită originalităţii lui Roee Rosen, care îmbină ludicul suprarealist cu satira politică deosebit de tăioasă.

photo credit: 8th Continent (short film) by Yorgos Zois/bieff.ro

O imensă groapă de gunoi aşteaptă noile veste de salvare pescuite în largul apelor ce le promit imigranţilor trecerea într-o lume sigură. Imaginea cutremurătoare se transformă în metafora tulburătoare a unei lumi în care sufletele celor vulnerabili rătăcesc în timp ce o sperietoare de ciori vegheză asupra gropii de gunoi. Amănuntele dezolante şi apusul, ale cărui nuanţe se întind peste o linişte mormântală, amintesc de marea dramă colectivă a secolului XXI. 8th Continent, semnat de Yorgos Zois, a fost proiectat şi la Festivalul de la Veneţia, în secţiunea competiţională.

photo:Rubber Coated Steel (short film) by Lawrence Abu Hamdan/bieff.ro

Recurgând la mijloacele artei contemporane şi ale filmului experimental, Lawrence Abu Hamdan (Tiger Award la Rotterdam Film Festival) ne propune să ne imaginăm o analiză neconvenţională a probelor dintr-un proces în care nişte soldaţi israelieni au fost judecaţi pentru uciderea adolescenţilor Nadeem Nawara şi Mohamad Abu Daher. Imaginile ce par desprinse dintr-o galerie de artă contemporană amintesc de analizele frecvenţelor de sunet dintr-un poligon. În scurtmetrajul Rubber Coated Steel, artistul pune la îndoială corectitudinea procesului, dorind să demonstreze că s-au folosit gloanţe adevărate, nu de cauciuc. Scurtmetrajul readuce în discuţie inechitatea pe fundalul unui conflict politic.

Preţul unui abonament este de 90 lei (60 lei pentru studenţi). Poţi opta pentru oferta de 5 bilete, pentru care platesti 40 lei (30 lei dacă eşti student). Preţul unui bilet variază între 12 lei (8 lei pentru studenţi) şi 15 lei (10 lei pentru studenţi) – proiecţiile speciale. Studenţii UNATC şi UNARTE au intrare liberă, pe baza legitimaţiei, în limita locurilor disponibile, la proiecţiile de competiţie şi programele tematice. Poţi cumpăra bilete online de pe Eventbook sau din librăriile partenere Humanitas şi Kyralina.

A Lie That Tells the Truth – International Competition | BIEFF 2018

LYTE video

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here