Bucharest International Dance Film Festival 2021 – Ce filme poti vedea

0
209
Unde: Cinema Elvira Popescu (din cadrul Institutului Francez), Mercato Kultur, Malmaison, Centrul National al Dansului Bucuresti, Muzeul de Arta Recenta, Piata Teatrului Odeon, Fabrica Grivita

Cand: 01 Sep - 05 Sep 2021 Ora:20:30

Stranietatea și originalitatea filmului experimental avangardist se îmbină cu magia dansului contemporan la Bucharest International Dance Film Festival. Ediţia din 2021 va avea loc între 1 și 5 septembrie. Va oferi documentare interesante despre cei mai buni dansatori și despre artiști contemporani inovatori. Nu lipsesc nici scurtmetrajele internaţionale, dar nici filmele autohtone, care îi aduc impreună pe cei mai buni actori și coregrafi români. Filmele și evenimentele conexe vor avea loc la Cinema Elvira Popescu (din cadrul Institutului Francez), Mercato Kultur, Malmaison, Centrul Naţional al Dansului București, Muzeul de Artă Recentă, Piaţa Teatrului Odeon, Fabrica Griviţa.

34 de scrutmetraje din toată lumea, în secţiunea competiţională

Una dintre marile calităţi ale acestui festival este branșarea cinefilului din România la noile tendinţe din zona artelor hibride. Bucharest International Dance Film Festival este o foarte bună ocazie de a vedea noile creaţii din zona în care noua generaţie de regizori vizionari se intersectează cu unii dintre cei mai buni coregrafi.

Secţiunea competiţională din anul acesta va include 34 de scurtmetraje. Au fost realizate de artiști din Scandinavia, Europa de Est, Extremul Orient, Australia, Asia, America Latină. Aceste scurtmetraje au fost împărţite in 4 calupuri tematice, având ca titluri: Self-Seaking Worlds (scurtmetrajele autohtone), Twofold Worlds, Marvellous Worlds, Vibrant Worlds.

Juriul va alege cel mai bun scurtmetraj internaţional și cel mai bun scurtmetraj autohton. Este format din Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada, alături de Saddo, artist, ilustrator și muralist român și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru.

4 documentare fascinante, despre Nina Simone, Marina Abramovic, pionierele muzicii electronice și artistul Ailey

Ailey (regizat de Jamila Wignot, SUA – 2021 – 1h 22min)

 

image: Eventbook

Bucharest International Dance Film Festival 2021 va fi deschis miercuri, 1 septembrie, de la 20:30, la Cinema Elvira Popescu de filmul documentar dedicat artistului Ailey. Filmul a avut premiera în 2021, în cadrul prestigiosului festival Sundance. Poţi vedea și trailerul filmului aici.

 

Sisters with Trazistors (regizat de Lisa Rovner, Marea Britanie, Franța, SUA – 2020 – 1h 26min)

image: Eventbook

Cei fascinaţi de artiștii vizionari de la începuturile muzicii electronice vor putea vedea și documentarul Sisters with Trazistors. Va fi proiectat vineri, 3 septembrie, de la 20:30, la Cinema Elvira Popescu. Vei descoperi imagini de arhivă cu pionierele muzicii electronice. Spectatorii sunt invitaţi să descopere latura experimentală, futuristă și îndrăzneaţă a muzicii electronice. Documentarul prezintă acea parte capabilă să ajute la emanciparea femeilor din industria muzicală. Poti vedea și trailerul filmului aici.

 

512 Hours (regizat de Adina Istrate, Giannina La Salvia, Marea Britanie, SUA, Italia – 2021 – 1h 39min)

image: Eventbook

Fanii Marinei Abramovic vor fi și ei încântaţi. După filmul impresionant The Space In Between, vor putea vedea de data aceasta un documentar inedit. Noul film este despre expoziţia-experiment organizată la Serpentine Galleries din Londra. Documentarul 512 Hours te invită să explorezi alături de Marina Abramovic. Îţi vei pune întrebări despre niște spaţii de expunere care nasc emoţii greu de tradus în cuvinte, însă extrem de intense. Filmul va fi proiectat sâmbătă, 4 septembrie, de la 20:30, la Cinema Elvira Popescu. Poţi vedea și trailerul filmului aici.

 

Summer of Love (regizat de Ahmir „Questlove” Thompson, SUA – 2021 – 1h 58min)

image: Eventbook

În ultima zi a festivalului vor fi extrem de fericiţi admiratorii Ninei Simone, una dintre zeiţele jazz-ului. Duminică, 5 septembrie, de la 20:30, vor putea vedea și documentarul Summer of Love. Filmul este marele câștigător al marelui trofeu, dar și al celui oferit de public, la Sundance 2021. Debutul cinematografic al cântăreţului Ahmir “Questlove” Thompson prezintă niște imagini în premieră, de arhivă, cu Nina Simone. Așadar, fanii o vor putea vedea pe Nina Simone în concerte extraordinare. Imaginile din aceste concerte au rămas nedifuzate până acum. Poţi vedea și trailerul filmului aici.

Scurtmetraje japoneze de avangardă

Cei fascinaţi de arta japoneză au ocazia de a vedea o colecţie de scurtmetraje japoneze inedite. Aceste șase filme scurte au marcat apropierea cineaștilor niponi de avangarda postbelică. Filmele pot fi văzute la Muzeul de Artă Recentă, duminică, 5 septembrie, de la 20:15.

Mai multe detalii despre program găsiţi aici. Biletele se pot cumpăra de pe Eventbook. Doar biletele pentru evenimentul dedicat scurtmetrajelor japoneze pot fi achiziţionate direct de la Muzeul de Artă Recentă, pentru suma de 22 lei, în timpul programului afișat aici.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here