Bucharest Film Biennale 2015


Cand: 21 May - 24 May 2015
0
699

Cinefilii dornici să vadă experimentele cinematografice ale regizorilor inovatori în spaţii culturale alternative îşi pot trece în agendă evenimentul BucharestFilm Biennale 2015, care va avea loc între 21 şi 24 mai 2015.

Locul ales pentru ediţia de anul acesta este Combinatul Fondului Plastic(Strada Băiculeşti, Nr. 29, Bucureşti), o fostă fabrică destinată producţiei artistice din perioada comunistă şi care, în prezent, aparţine Uniunii Artiştilor Plastici şi funcţionează ca spaţiu neconvenţional de expunere. Curatorul este Andrei Rus, lector universitar al Facultăţii de Film din cadrul UNATC Bucureşti şi membru al juriului în cadrul Festivalului de la Cannes (secţiunea Semaine de la critique, 2014), Bucharest International Experimental Film Festival (2013) sau al Festivalului de Film de la Namur, Belgia (2008).

Odată la doi ani, Bienala de Film de la Bucureşti, un proiect al organizaţiei non-profit Pavilion, transformă capitala în puntea de legatură dintre cinematografia de artă autohtonă şi viziunile avangardiste ale regizorilor îndrăzneţi din toată lumea. Specificul acestui eveniment este legat de alegerea unui spatiu de proiecţie atipic pentru fiecare ediţie, care poate fi reinterpretat prin ochii cinefililor.Astfel, pe lângă filmele contemporane, spectatorul ajunge să (re)descopere locuri ale Bucureştiului uitate sau evitate din cauza unei asocieri cu episoade neplăcute din istoria oraşului.

Ediţia de anul acesta pleacă de la conceptul de film jurnal, care, începând cu anii’60, a fost legat de curentul avangardist, de mişcările pentru emancipare social-politică sau de experimentul cinematografic îndreptat spre o mai bună cunoaştere a sinelui. În epoca reţelelor sociale şi a unor asa-zise home-movies răspândite pe YouTube, această temă este plasată la intersecţia psihologiei, sociologiei şi a politologiei, iar cineaştii nu au rămas indiferenţi. O parte dintre aceştia îşi vor expune punctul de vedere în cadrul ediţiei din 2015 a Bienalei de Film de la Bucureşti.

Informaţiile referitoare la program, costul biletelor şi al abonamentelor urmează a fi postate în săptămânile următoare pe site-ul oficial al Bienalei.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here