Bucataria – spectacol de teatru transmis live de la National Theatre (Londra)

0
765

A inceput stagiunea de teatru si in Romania, dar noi iti propunem sa incerci ceva mai deosebit: teatru britanic. Adica Bucataria (The Kitchen), un spectacol de teatru care se joaca la Nationalul din Londra pe 6 octombrie si care este transmis live si la noi la Cinematograful The Light (din Liberty Mall).

The Kitchen a primit comentarii elogioase in The Times care spune despre Bucataria ca este fabuloasa, inteligenta si  energetica, iar Daily Telegraph o catalogheaza ca inventiva la modul superlativ, cu o echipa remarcabila de actori. 

Piesa lui Arnold Wesker scrisa in 1957 pune in scena un subiect la care mediteaza probabil multi dintre noi: munca intr-un ritm delirant si alienant care ajunge sa ne defineasca, pentru ca nu mai avem timp sa ne gandim la altceva. 

Spectacolul este un tur de forta in care stresul si presiunea sunt tratate cu umor: 30 de actori nu stau o clipa locului intr-o pregatire intensa si parca in cerc a acelorasi omlete, tarte, supe, cotlete cerute de cei 1.500 de clienti zilnici. Piesa este pusa in scena cu mult simt al constructiei, pentru ca asa cum Bolero-ul lui Ravel este o capodopera orchestrala, Bucataria este o capodopera a constructiei teatrale: ospataritele trec printre bucatari strigand comenzile, iar bucatarii pregatesc mancare pe scara rulanta, intr-un "balet" al farfuriilor si al instrumentelor de gatit care te ameteste in minutiozitatea cu care se construieste fiecare fragment.

Dupa cum se vede si din trailer (poti sa-l urmaresti mai jos; tot acolo vezi si imagini din spectacol), peisajul auditiv al spectacolului este foarte naturalistic: designer-ul de sunet creeaza toate sunetele pe care le auzi intr-o bucatarie (mancarea care sfaraie in cratite, ochiuri de aragaz mergand etc), ceea ce trebuie sa ii dea spectacolului o savoare in plus. Un alt punct valoros este si designul de scena, semnat de Giles Cadle. Costumele sunt semnate de Moritz Junge, jocul de lumini de Mark Henderson, iar muzica este a lui Dan Jones.

Ar mai fi de spus ca Bucataria nu este una dintr-un restaurant de fitze cu stele Michelin, in care se pregateste mancare pentru cunoscatori, ci un restaurant in care munceste si se serveste "clasa muncitoare".

Royal National Theatre unde se joaca spectacolul este teatrul national din Marea Britanie, asezat pe malul de sud al Tamisei. Desi ideea unui teatru national s-a vehiculat inca din secolul al XIX-lea, el a ajuns functional de abia in 1962, sub conducerea lui Sir Laurence Olivier. De fapt teatrul a preluat actori de la teatrul cu traditie Old Vic, iar piesele se jucau tot la acolo. De abia in 1976 National Theatre s-a mutat in cladirea dedicata. Repertoriul teatrului este un mix de piese clasice si moderne, cu aproximativ 20 de productii teatrale anual.

Bilete

Biletele costa 60 lei si pot fi rezervate online pe site-ul cinematografului Light Cinema.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentMORCHEEBA – Even Though (2010)
Următorul articolThe Kitchen – Trailer
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here