Broken Flowers – in cautarea iubirilor trecute

0
1831

Broken Flowers (Flori frante) este filmul perfect, cel in care se intalnesc in acelasi minut umorul exceptional si interogatia profunda. Imaginea personajului principal ascultand muzica soul singur in living room, doar cu un pahar de sampanie pe care nu se poate hotari sa il bea, este culmea tristetei si nesigurantei, imediat contrabalansata cu umor de imaginea aceluiasi personaj stand rigid ca un bat in sala de asteptare a unui aeroport, observand imperturbabil picioarele lungi si complet expuse ale femeii de langa el.

Filmul il urmareste pe Don Johnston, un tip care nu isi traieste viata cu foarte mult entuziasm. Antreprenor retras cu ceva avere, Don vegeteaza pe canapea la infinit, parca intr-o asteptare indiferenta sau intr-o stare indecisa. Indiferenta hilara dar apasatoare a personajului principal pune sub semnul intrebarii alegerile lui, ca si ale noastre, experientele ratate si nostalgiile fiecaruia. Don este interpretat fara greseala de Bill Murray , care atinge nivelul unei capodopere alegand un joc absolut minimal ca mijloace.

Broken Flowers, aparut in 2005, se incadreaza perfect in stilul lui Jim Jarmusch. Ca si in alte cateva filme – Night on Earth, Stranger than Paradise, The Limits of Control – regizorul seteaza actiunea on the road, trimitandu-si actorul principal intr-o calatorie care ii va da acestuia ocazia sa experimenteze, sa cunoasca si sa simta ceva nou. Coloana sonora, fiind in mare parte compusa din melodii ale lui Mulatu Astatke, este aleasa cu mare grija astfel incat sa rezoneze perfect cu starile calatorului.

Intriga filmului este creata de sosirea unei misterioase scrisori roz, scrisoare care il anunta ca in urma cu 19 ani i s-ar fi nascut un fiu. Vecinul Winston (Jeffrey Wright) este cel care il convinge pe Don sa plece in cautarea sursei scrisorii, sfatuindu-l sa culeaga orice indiciu care ar dezvalui existenta fiului. Vestea il scoate pe Don din letargie si il trimite intr-o calatorie neobisnuita catre patru iubiri trecute, interpretate de Sharon Stone, Frances Conroy, Jessica Lange si Tilda Swinton. 

Nu este foarte clar ce anume il determina pe personajul principal sa accepte provocarea detectivistica dar, odata pornit, Don gaseste singur motivatia de a continua cercetarea posibilitatii de a fi tata, chiar si fara ajutorul lui Winston. Desi cautarile lui Don pot parea banale din exterior, aerul de impasibilitate din interpretarea lui Murray reuseste sa pastreze misterul filmului de la inceput pana la sfarsit, fiind ajutat si de cele patru femei pe care le cauta.

Fiecare dintre intalniri este o experienta interesanta (pentru Don, dar si pentru noi), care naste sentimente amestecate de melancolie, uimire si regret.  Intalnirile sunt fugitive, dar fiecare personaj feminin este bine conturat prin modul in care vorbeste si reactioneaza, facandu-te sa te intrebi si sa iti imaginezi relatia din trecut dintre Don si ele. Toate fostele lui iubiri sunt diferite, refacand intr-un fel etapele emotionale de maturizare ale lui Don. Rolul lui Sharon Stone este un pic vulgar si neslefuit, cu o sexualitate accesibila. A doua iubita, jucata de Frances Conroy, este la celalalt pol, o femeie introverta, sensibila, delicata. Poate marea iubire pierduta a lui Don.  Cea de a treia (Jessica Lange) este femeia in cautare continua, cu alegeri neobisnuite, chiar nebunesti, pentru care dragostea nu e raspunsul final. Dupa o cariera de succes ca avocat, personajul Jessicai Lange ajunge comunicator cu animalele de companie. A patra iubita (Tilda Swinton) refuza orice comunicare, neconsolata, violenta, cinica.

Broken Flowers este cursiv si frumos, usor de urmarit datorita cadrelor largi (tipice cinematografiei americane) si generoase in detalii (dand filmului un aer european), dar are o anumita lipsa de naturalete in replici. 

Prin vizitele lui Don, Broken Flowers este o trecere in revista a unor moduri de viata diferite, a existentei marcata de ratare dar si a caracteristicilor unei anumite varste (dupa 40 de ani), emotionand desi alege sa joace pe fondul blazarii imperturbabile si indiferentei.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentAmalia respira adanc
Următorul articolAmerican Buffalo
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here