Britanicul Neil Thomson dirijează Orchestra de Cameră Radio


  Cand: 28 Nov 2012
  Ora:19:00
  0
  728

  Dirijorul britanic Neil Thomson aniversează miercuri, 28 noiembrie, 20 de ani de concerte în cadrul Orchestrei de Cameră Radio. Avându-l  ca mentor la început de drum pe Leonard Bernstein, Thomson este unul din cei mai apreciaţi dirijori britanici şi cel mai tânăr dirijor care să coordoneze catedra de specialitate a Royal College of Music. El va începe seara cu Simfonia nr. 5 în si minor a lui Carl Philipp Emanuel Bach, al cincilea fiu al marelui Bach, continuând cu Dansul furiilor şi al spiritelor binecuvântate din opera Orfeu şi Euridice a lui Gluck. Tot în aceeaşi seară vor fi interpretate şi Simfonia 31 în re major – Paris a lui Mozart şi Stabat Mater – imn închinat Fecioarei Maria al compozitorului italian de secol XVIII Giovanni Battista Pergolesi.

  Neil Thomson, aflat în apogeul carierei, a absolvit Royal Academy of Music şi Royal College of Music. A colaborat cu orchestre precum London Symphony Orchestra, London Philarmonia, Enghlish Northern Philarmonia și BBC Symphony.

  Solistele serii sunt Irina Săndulescu-Bălan – soprană şi Maria Jinga – mezzosoprană. Soprana Irina Săndulescu-Bălan şi-a încheiat studiile în cadrul Universităţii de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea sopranei Georgeta Stoleriu şi a mamei sale, Georgeta Bălan. În prezent este prim-solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, dar îşi menţine prezenţa constantă pe scenele Operelor din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, fiind adesea invitata ansamblurilor muzicale Radio – Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră. Printre rolurile ei mai notabile se regăsesc: Fiordiligi în Cosi fan Tutte, Contesa în Nunta lui Figaro, Micaela în Carmen și Marguerite în Faust.

  Tot sub îndrumarea Georgetei Stoleriu şi absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, mezzosoprana Maria Jinga este în prezent solistă a Operei Naţionale Bucureşti. Debutând cu Rosina în Bărbierul din Sevilla, artista a mai interpretat roluri precum: Angelina din Cenuşăreasa, Olga din opera Evgheni Oneghin și Kate din Madama Butterfly. Câştigătoare a premiului I la Concursul Internaţional Arta Florescu (2010), Maria Jinga a participat la recitaluri şi concerte la Ateneul Român, Sala Radio, Teatrul Naţional Bucureşti și alte scene.


  Preţul biletelor este de 26 lei la Categoria I, 21 lei la Categoria a II-a, 16 lei la Categoria a III-a şi 10 lei cu reducere.


  PROGRAM

  Carl Philipp Emanuel Bach – Simfonia nr. 5 în si minor

  Din opera Orfeu şi Euridice a lui Gluck – Dansul furiilor şi Dansul spiritelor binecuvântate

  Mozart – Simfonia 31 în re major Paris

  Giovanni Battista Pergolesi – Stabat Mater (interpretată de Irina Săndulescu-Bălan şi Maria Jinga)

  Galerie video

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here