Brick Mansions – Stai calm, astazi vom lua liftul

0
803

Oricât de mult ai încerca să nu te gândești că te uiți la ultimul film al lui Paul Walker nu o să reușești și nici povestea nu te va ajuta. Așa că vei face tot posibilul să te încurajezi că nu e un film atât de rău; la urma urmei, parcă am văzut și altele mai puțin inspirate. 

Brick Mansions este un remake al filmului francez Banlieue 13 (District B13) în care joacă același săltăreț și iubitor de scări, David Belle. Din păcate filmul se încadrează în duzina de remake-uri făcute degeaba. De fapt, voi fi optimistă și voi spune că este un film de nișă pentru pasionații de parkour (folosirea de mișcări ale corpului pentru evitarea obstacolelor prin găsirea celui mai eficient și rapid mod). Totodată aș putea să-l văd ca pe un experiment făcut pe piața cinematografică americană pentru testarea unui posibil succes sau eșec al acestui sport sau disciplină, cum vreți să îl numiți, în rândul spectatorilor.

Totuși, nu poți să mizezi numai pe Paul Walker având în vedere că exista posibilitatea ca publicul să fi auzit de original, mai ales că scenaristul Luc Besson a făcut prea puține și nesemnificative modificări. Ce se întâmplă în film coincide cu venirea circului în Detroit, locul perfect pentru cascadori și amatorii de parkour. Un Detroit al anului 2018 al cărui ghetou a fost separat de restul orașului din cauza incapacității primarului de a lua măsurile potrivite pentru eradicarea criminalității. Astfel, oamenii din interiorul cartierului au fost deprivați de educație, sănătate și alte servicii de bază, iar singura lor opțiune este să se bazeze pe traficantul Tremaine Alexander, jucat de RZA.

Avem parte de un scenariu leneș care nu permite niciunui actor să-și pună talentul la treabă și care prezintă niște personaje clișeice. Paul Walker este Damien Collier, un polițist în căutarea răzbunării, iar David Belle îl joacă pe Lino Dupree, un erou al ghetoului care încă mai crede în reabilitarea cartierului. Cei doi sunt puși să lucreze împreună pentru a-l opri pe Tremaine de la distrugerea orașului cu bomba pe care a găsit-o ‘întamplător’. În tot filmul nu avem mari șanse să descoperim o profunzime a vreunui personaj deoarece scenele de acțiune sunt la diferență de maxim cinci minute.

A-l pune pe Walker lângă Belle care este co-fondatorul parkour-ului este cumva un mare dezavantaj pentru el, dar un deliciu vinovat pentru noi. Deși nu are mobilitatea lui David, Paul compensează prin umor și ochii lui albaștri. Cele câteva scene comice care probabil au rolul de a înghionti spectatorii care se gândesc deja la treburile pe care le mai au de făcut acasă, în același timp compătimindu-l pe Walker și modul în care a murit, sunt prea puține, dar reușesc să îi dea un mic zvâc acestui film. Iar aici trebuie să includem neapărat scena în care Tremaine își taie ardeii pentru mâncare; o scenă atât de banală dar care colorează întregul film prin senzualitatea de care dă dovadă. Așadar, niciodată să nu subestimați răufăcătorii; nu știți ce talente pot ascunde. 

Dacă sunteți curioși să vedeți cum funcționează parkour-ul, vă recomandăm originalul, District B13. De asemenea, vă încurajăm să-i lăsați scările lui Belle și să mergeți cu liftul către un maraton Fast and Furious în cazul în care vi se face un dor nebun de Paul Walker. Bonus: Vin Diesel. De mașini nu mai vorbim.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here