booty Looting – dans despre memorie

0
862

Wim Vandekeybus a venit pentru a doua oara la Bucuresti impreuna cu Ultima Vez, compania sa din Belgia, pentru a prezenta spectacolul booty Looting. Prezentat pe 2, 3 si 4 octombrie in cadrul eXplore Dance Festival, unde sala a fost neincapatoare, belgienii au demonstrat ca dansul exprima mai mult decat cuvintele.

Cu o echipa mixta formata din sase dansatori, un instrumentist care a performat live, dar și un fotograf, show-ul a avut toate ingredientele necesare pentru a pastra atentia publicului. booty Looting a fost conceput ca un jurnal personal al lui Wim Vandekeybus in care a dorit sa exploreze dimensiunile memoriei, mai ales cand informatia este distorsionata. Astfel ca Danny Willems i-a urmarit pe dansatori tot timpul, dar a suprins cadre care de fapt nu au avut nici o legatura cu realitatea. 

Actiunea s-a desfasurat concomitent in mai multe locuri ale scenei, iar publicul a fost supus constant unui efort de concentrare, dar si de imaginatie. De fapt, in spatele temei principale – memoria – a existat laitmotivul familiei unde mama, jucata de Birgit Walter, isi detesta copiii, iar pana la final se transforma in Medeea si ii omoara. Unul din „personajele” interesante este fotocopiatorul, cu ajutorul caruia fie reinvie personaje, fie mor. Cu o scenografie simpla – paravane din carton si imagini – booty Looting testeaza limitele publicului, prin scene ce trec de la drama la amuzament. Coregrafia este de una exceptie, asa cum obisnuieste Wim Vandekeybus cu toate creatiile sale. Dansatorii contureaza miscari fluide, chiar daca exprima furia copiilor abandonati. Pe langa atmosfera creata de muzica live, proiectiile pe care le creeaza fotograful sunt in contrast cu actiunea reala de pe scena. Si, din nou, coregraful aminteste despre memoria furata, distorsionata, care da gres cu orice ocazie.

Belgienii au reusit sa creeze o atmosfera complexa, cu elemente vizuale si auditive puternice, ce au tinut spectatorii ancorati, descatusati in valul de aplauze de la final.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentPablo Casals – Bach Cello Solo Nr.1, BWV 1007 (8.1954)
Următorul articolThe Canyons – TEASER TRAILER
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here