Black Light Theatre – o călătorie psihedelică

0
784

Black Light Theatre e una dintre multele surprize ale primei ediții de Bucharest Comedy Week. Printre scenele duo-ului comic excepțional sunt interpuse mici momente de dans ale căror personaje, fie ele zâne, balerine cu proteze, fluturi sau plante imense par a recrea o lume de basm al unui folclor străin nouă care acum fascinează, pentru ca în clipa următoarea să devină de coșmar.

Ceea ce poate nu știți este că denumirea reprezintă un gen de teatru ce își are originile în spectacolele japoneze de secol 17 ce folosesc fundalul negru și păpușari îmbrăcați în negru care mișcă obiecte și păpuși, însă fiindcă ochiul uman nu le poate distinge silueta pe fundal, acestea par a avea o anume autonomie, par a se mișca singure. Genul a fost perfecționat și modificat în mod exclusiv de artiști cehi începând cu anii 1959, ulterior fiind preluat de mai multe teatre din Praga. 

Una dintre trupele pragheze de traditie au fost prezente pe 23 septembrie la Arcub. Inovația cehă constă în păstrarea fundalului negru și a mânuitorilor din spate, însă ceea ce se vede, de la costume la alte obiecte poartă doar culori fosforescente care ies în evidență atunci când sunt luminate de raze UV. Efectul e similar cu cel pe care-l putem observa în sala oglinzilor la Casa Surprizelor care folosește o lumină similară, când hainele foarte deschise la culoare ies în evidență pe când cele întunecate sau pielea se închid la culoare și dacă ne distanțăm mai mult de oglinzi, pe lângă deformare, observăm și o estompare în întuneric a lor, rămânând doar niște haine plutind.

Așadar, creează acel efect pe care numai magia și iluzionismul îl pot avea. Black Light Theatre prezintă un carnaval de creaturi și dansatori levitând sau cărora le lipsesc picioare sau mâini, lucruri animate ce par a se mișca cu un scop. Într-un fel, știi că este un truc elaborat, dar tot te fascinează aparenta transcendenţă a abilităților umane. 

Black Light Theatre pare a fi un gen în care jumătate din munca artiștilor nu se vede și care se folosește eficient de unealta numită întuneric pentru a capta spectatorul. Scenele de dans sunt psihedelice, iar pattern-urile de pe costumele și recuzitele lor colorate și fosforescente au un anumit suflu a la anii 60, semn că trupa de teatru a preluat o parte din rutina care a adus notorietate genului în Praga.

Pentru mai multe poze cu spectacolele lor, consultați galeria oficială.

Pentru mai multe informații despre conceptele din spatele spectacolelor consultați pagină oficială.

Puteţi vedea spectacolul la ARCUB şi în această seară şi mâine.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here