Behind The Glass – Sevrajul emotional

0
868

Triunghiul conjugal este inepuizabil pentru construirea unei poveşti. Captează, intrigă şi, uneori, scandalizează, cu o singură condiţie: să ofere o nouă turnură conflictului dintre soţie şi amantă, vechi de când lumea şi pământul. Filmul regizorului croat Zrinko Ogresta nu rămâne în memorie prin confruntări spectaculoase, ci prin trăirile bulversante resimţite de spectator, iar coloana sonoră le dă fiori şi celor amuzaţi de incapacitatea personajelor de-a ieşi din spirala adicţiei faţă de relaţiile toxice.

Nikola este un arhitect recunoscut, cu familie bună de tras în poze, dar şi cu amantă inteligentă şi înţelegătoare, devenită parteneră de afaceri şi colegă de birou. Îşi cară după el femeia legală pentru a se poza la decernarea unui premiu câştigat împreună cu amanta, dar consoarta ştie ce hram poartă, că doar de şase ani el tot amână plecatul de acasă de dragul copiilor. În tabăra cealaltă, iubita clandestină este departe de-a fi varianta mai puţin cicălitoare şi mult mai parşivă a feminităţii. Suferă de parc-ar fi luat-o şi pe ea cu acte şi reacţionează precum un dependent de heroină care plânge după doza aruncată în WC, minţindu-se că s-a vindecat.

Între cele două talere ale fericirii, personajul masculin se victimizează, dar nici gând să renunţe la vreunul. Pe tot parcursul filmului ţi se va părea egoistul antipatic, sigur pe sine, dar mai ales pe incapacitatea femeilor de-a trăi fără el. Nu-i pasă că a fost prins, totul i se cuvine şi totul poate fi manevrat după bunul plac. Nici plăcile de faianţă comandate pentru noua casă proiectată nu-i stau la dispoziţie aşa cum o fac aceste două femei.

Minimalist şi centrat mai mult pe trăirile afective decât pe un conflict presărat cu dialoguri pline de reflecţii legate de natura umană, Behind The Glass nu redă neapărat triunghiul amoros, cât sevrajul instalat tocmai când unul sau altul dintre personaje vrea să renunţe la dependenţa emoţională.

Urmărind pelicula considerată un succes al cinematografiei croate, ai două reacţii. Fie vei fi dezamăgit de simplitate, fie vei fi urmărit de stările afective trezite de final. Un singur lucru e clar. Dacă ai venit s-o înfierezi pe amantă sau să te amuzi pe seama nevestei păcălite, vei rămâne cu o mare frustrare. Nu poţi să le mai delimitezi la un moment dat.

Behind The Glass a făcut parte din seria filmelor selectate pentru Zilele Filmului Croat, ediţia 2013.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here