BALKANIK: petrecere-festival cu gust oriental

0
789

Muzica, dans, mancare, vin, nebunie si boemie la incredibila gradina Uranus pe 23 si 24 septembrie. Si daca ar fi fost mai putin, tot as fi mers de dorul gradinii Uranus. Daca te-ai relaxat acolo in anii cand a fost deschisa, probabil te-ai gandit la ea cu nostalgie in vara asta (la filme, atmosfera, nisip, sezlonguri).

Revenind, Balkanik este primul festival de muzica si cultura balcanica de la noi, avand invitate trupele Baba Zula, Salijevic Orkestar, Ternipe, Mahala Rai Banda si Taraf de Haidouks. Poti asculta cateva din melodiile lor mai jos. Concertele vor incepe de la ora 19.00 (vineri) si 18.00 (sambata).
Componenta de arta traditionala bazata pe degustari de cafea armeneasca, targ de handmade, mancare si arta balcanica va incepe la ora 14.00 in fiecare zi.

Programul primei seri:

  • Salijevic Orkestardin Serbia a devenit cunoscuta interpretand muzica din filmul Underground. Piesele de pe coloana sonora a filmului, Kalashnikov si Mesecina, sunt doua dintre cele mai cunoscute melodii traditional-balcanice.
  • Taraf de Haidouks sunt lautari din Romania recunoscuti international, avandu-i printre ascultatori pe violonistul Yehudi Menuhin si actorul Johnny Depp (alaturi de care au aparut in filmul The Man Who Cried).

In a doua seara vor canta:

  • Ternipe din Ungaria, care este una dintre cele mai autentice formatii de muzica tiganeasca, cunoscuta in Romania in special pentru piesa Muro shavo kiki. Poti asculta mai jos melodia.
  • Mahala Rai Banda, a carei membri provin mai ales din satul de lautari Zece Prajini. Muzica lor poate fi pozitionata la intersectia dintre muzica lautareasca si muzica gen Balkan beats. Cel de-al doilea album a fost votat printre cele mai bune albume ale anului 2009 de revista de muzica Songlines. Cantecul lor, Mahalageasca (varianta originala si cea remixata a lui Shantel), a aparut in filmul Borat. O poti asculta mai jos.
  • Trupa Baba Zula din Turcia, a caror reprezentatii sunt un melanj artistic de dansatoare din buric si costume impresionante. Amestecand instrumente orientale (darbuka, saz electric si linguri), cu abordari electronice si moderne, Baba Zula creeaza muzica definita ca sunetul Istanbulului. Grupul a avut colaborari cu Dr. Das (Asian Dub Foundation), Ralph Carney (saxofonist care a lucrat cu Tom Waits ) si Mad Professor (care a mai lucrat cu Lee Perry de la Massive Attack). Trupa a aparut in documentarul lui Fatih Akin, Crossing the Bridge.

Biletele costa 35 RON, iar abonamentul pentru doua zile, 50 RON. Le poti cumpara de la Eventim si MyTicket: online sau din reteaua magazinelor partenere.

Surse: www.eventim.ro si www.balkanikfestival.ro

Galerie video

SHARE
Articolul precedentMagifique (Tchaïkovski Suites) – fragment
Următorul articolBaba Zula – Tilki Dansı
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here