Arta


Premiera: 06 August 2012

Cand: 13 Sep 2012
Ora:21:00
0
782

Luni, 6 august, are loc o avanpremiera de teatru la Greenhours (se joaca si in urmatoarea seara). Este vorba de una din cele mai de succes piese scrise in ultimii ani: Arta, scrisa de frantuzoaica Yasmina Reza, super montata in teatrele din intreaga lume. Pe Broadway a avut 600 de reprezentatii intr-un sir neintrerupt.

Arta este o piesa pusa in scena de Teatrul Luni, coordonata de Alexandru Jitea, care analizeaza cu umor prietenia dintre trei barbati. Cei trei intra in conflict din cauza unui tablou mai mult decat minimalist, o pictura alba cu dungi tot albe (sic!).  Cei trei sunt Serge (un dermatolog pasionat de arta), Marc (angajat corporatist, cel mai acid si agresiv din grup) si Yvan (angajat la o papetarie).

Serge plateste o suma foarte mare pentru o panza pe care Marc o vede absolut lipsita de valoare, de unde o confruntare furibunda intre cei doi. Al treilea, Yvan, joaca rolul impaciuitorului. Piesa se vrea o analiza psihologica a resorturilor interioare care ne fac sa actionam si a echilibrului dintr-o prietenie.

Piesa se joaca la teatrul Comédie des Champs-Elysée din octombrie 1994. Yasmina Reza a cistigat premiul Molière pentru cel mai bun autor de teatru, iar Art, acelasi premiu pentru cea mai buna piesa a anului, obtinind apoi in Statele Unite premiul Tony.

In piesa joaca Alex Călin, Valentin Florea si Idris Clate. Piesa este montata si la Teatru Bulandra, intr-o alta distributie.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here