Art Safari ediția a X-a 2022

Unde: Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București) strada Lipscani nr. 18-20
Cand: 23 Sep - 04 Dec 2022
0
133
art safari locuri de vazut in bucuresti

Cu ocazia celei de-a 10-a ediții, Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din
România, prezentând publicului o expoziție grandioasă în parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra. Este pentru prima dată când celebrul muzeu expune lucrări din colecția sa în Europa de Est.

● 81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de
Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului
londonez sunt împrumutate către Art Safari;

● Acestea vor putea fi văzute în perioada 23 septembrie – 4 decembrie, în inima Capitalei,
în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), de joi până duminică, dar și
cadrul unor tururi de noapte cu muzică live și alte experiențe speciale;

● John Constable este mai mult decât o legendă a Marii Britanii, este unul dintre cei mai
mari pictori din toate timpurile. Operele sale, multe donate chiar de fiica artistului, se află
în centrul expoziției de la Art Safari – printre acestea și o capodoperă de mari
dimensiuni.

Victoria & Albert Museum, Londra, se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și  aduce la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin. John Constable a fost unul dintre cei mai renumiți pictori peisagiști din toate timpurile, acesta fiind și motivul pentru care cele două curatoare l-au selectat pentru a-l introduce publicului din România. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a iubit toată viața zona rurală de baștină, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale, chiar și după ce s-a mutat de aici.
Misiunea lui ca pictor a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat
nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a
combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera peisagiștilor din trecut.

Artistul a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, a refuzat să se supună oricărui compromis și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837. Un an mai târziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable. Expoziția analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare.
Aproximativ 50 dintre operele selectate pentru expoziția din cadrul Art Safari au fost donate către Victoria and Albert Museum, Londra, de către fiica lui John Constable, Isabel Constable, în 1888 – anul în care a și murit.

Cele două curatoare de la Victoria and Albert Museum, Londra, au ales să finalizeze traseul
expozițional dedicat lui John Constable cu lucrarea „Stonehenge”. Artistul a pictat-o într-un
moment trist al vieții sale, la scurt timp după decesul soției sale. Melancolia transmisă de pictură poate fi asociată ușor cu momentele prin care trecea pictorul. În catalogul lucrării a fost găsită descrerea „Misteriosul monument Stonehenge, tronând într-un câmp gol și nemărginit…”, probabil chiar cuvintele artistului. Lucrarea oferă o imagine captivantă ce demonstrează abilitățile sale tehnice desăvârșite spre sfârșitul carierei și celebrează realizările lui Constable.

Din Marea Britanie, Art Safari mai propune și o călătorie în Coreea prin expoziția de afiș Poster Art de Byoungil-il Sun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. În Pavilionul Românesc, publicul este invitat să îl descopere pe pictorul peisagist Ștefan Popescu în cadrul expoziției „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de Elena Olariu și realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. O artistă nonconformistă, născută în 1932, care pictează cu acul de cusut poate fi admirată în expoziția „Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu), iar arta zilelor noastre este bine reprezentată în expoziția „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (Prof. univ. Ion Sbârciu).

Program de vizitare
Joi-duminică -12:00-21:00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă între 22:00 și 1:00 (22:15 – ultima intrare)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here