Ars Amandi


Cand: 21 Nov - 29 Mar 2015
0
793

Până la data de 29 martie 2015, la Muzeul Național de Artă al României, poți vizita expoziția Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX, cuprinzând o selecție de 73 de lucrări, unele mai puțin sau deloc cunoscute, altele recent restaurate și expuse în premieră absolută, toate trasând istoria reprezentării artistice a arhitemei: iubirea. 

Expoziția este structurată în patru secțiuni: Mitologia iubirii, Amorul în lumea literelor, Iubirea (de)sacralizată, Alegorii și simboluri. Cele patru secțiuni se potențează reciproc: diferitele reprezentări ale zeiței Venus capătă pregnanță alăturate operelor ce deturnează reprezentarea iubirii dinspre profan spre sacru: Venus și fiului ei, Amor, față în față cu Feciora cu pruncul. Iubirea transpusă în arta antică, renascentistă și postrenascentistă, cu ale ei drame, tragedii și iubiri celebre, inspiră artiștii secolelor XVI-XIX, fiecare caută însă să se îndepărteze de locurile comune, să aducă inovația în expresia artistică a iubirii, prin motive vizuale emoționale, simboluri poetice complementare temei.

Pe lângă expoziția principală, conferințele tematice lunare sunt de neratat. În februarie și martie, curatorul expoziției, Cosmin Ungureanu, va vorbi în cadrul a două astfel de evenimente: Venus tolănită pe pânză. De la Giorgione la Manet (21 februarie, orele 11:00) și Muzică şi erotism în pictura olandeză a secolului al XVII-lea (21 martie, orele 11:00).              

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Prețul unui bilet întreg este de 10 RON                    

                                                                                                         

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here